Tempo950x100

Tempo300x100

Дешеві кредити не врятують дрібного фермера

Дешеві кредити не врятують дрібного фермера

Про це повідомляє прес-служба Асоціації тваринників України.

Днями прем’єр-міністр України Олексій Гончарук заявив, що уряд готує до старту програму з підтримки мікро- та малого підприємництва, яка запрацює з 1 лютого 2020 р.

“Суть програми дуже проста – стимулювати появу нових підприємців, заохотити повертатися наших трудових мігрантів додому і відкривати бізнес тут», – зазначив глава уряду. Обсяг кредиту – 1,5 млн грн на 5 років із кредитним ставками від 5 до 9% річних, в залежності від рівня доходу”, – зазначають в АТУ.

Чи ж дійсно допоможе дана ініціатива уряду підтримати дрібних виробників, зокрема, в галузі сільського господарства?

«Ініціатива, звичайно, непогана. Проте до питання необхідно підходити глобально.

Передусім влада має потурбуватися про те, аби люди не виїжджали за кордон, оскільки трудова міграція лише росте. І починати заохочувати українців займатися бізнесом треба не з дешевих кредитів, а зі створення відповідних податкових умов для малого бізнесу: привести їх до стандарту розвинених країн, до євро принципів, аби зняти з українця по суті податкові кайдани. У нас лише 38 тисяч офіційних фермерських господарств, а сотні тисяч, які виробляють 70% молока та м яса, 80% овочів та майже 97% картоплі знаходяться в умовах, коли держава не хоче про них дбати. Сьогодні у нас дрібний фермер платить 18% від виручки (тобто, сюди входять і витрати на солярку, на насіння), що загалом складає більше 50% від доходу! В той час як агрохолдинг в рази менше.

Викликає сумнів також прозорість даної ініціативи. Одна справа, давати кредити вже діючому бізнесу. Але давати просто людині під який міфічний бізнес-план – ви серйозно? Пригадується класик, який казав, що існує близько 400 відносно чесних способів відйому грошей. В даному випадку створюється підставна фірма, яка тисячами «малюватиме» ці бізнес-плани, а потім «свої» люди отримуватимуть з них гроші. Тобто, це може призвести до виникнення корупційних схем», – заявляють в АТУ.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/deshevi-kredyty-ne-vryatuyut-dribnoho-fermera
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати