Tempo950x100

Tempo300x100

Экспортная выручка от отечественных норковых ферм составляет до 70 млн долл

Экспортная выручка от отечественных норковых ферм составляет до 70 млн долл

Про це повідомляє Асоціація звірівників України, пише agro-business.com.ua.

За інформацією Асоціації, у галузі створено 1 500 робочих місць – переважно у сільській місцевості, оскільки саме там розташовані норкові ферми, що є запобіжником від трудової міграції українців і створює для них гідних умов роботи вдома.

Голова Асоціації Володимир Федина каже, що середня заробітна платня у галузі – 12 – 16 тисяч гривень.

«Україні дуже вигідні норкові ферми. Це і великі податки, і робочі місця, і сучасні європейські високотехнологічні виробництва, в які вже інвестовано понад 100 мільйонів доларів, – каже голова Асоціації Володимир Федина. – Це звичайне тваринництво. Українське законодавство визначає, що норки – це сільськогосподарські тварини – такі, як свині, корови, кролі та кури.

Головне, за його словами,  – не вірити відеострашилкам з інтернету, вони не мають нічого спільного  з правдою та цивілізованим виробництвом. Забій тварин проводять єдиним дозволеним способом, гуманним і безболісним, який прописано  регламентом Ради ЄС ЄС № 1099/2009 від 24.09.2009 року. Тварин присипляють охолодженим, очищеним газом, при цьому вони не відчувають болю і страждань.

«Всі тушки утилізуються на спеціалізованих заводах, де з них роблять цінне протеїнами м’ясокісне борошно. А норковий жир використовують у косметиці, бо він має унікальні, дуже цінні властивості» – повідомив голова Асоціації.

Також він додав, що на норкових фермах  категорично забороняється використовувати формальдегіди, важкі метали, консерванти та будь-які хімікати, оскільки весь товар експортується до Європейського союзу на міжнародні аукціони. А за їхніми правилами, використання будь-яких хімікатів при обробці –  суворо заборонено.

В Асоціації розповіли про вигоди від розведення норок для українських птахівників та рибгоспів. Наголошується, що норки харчуються відходами їхнього виробництва, і норкова галузь заплатила птахофабрикам і рибозаводам 253 млн грн. Тобто, замість того, щоб платити за утилізацію відходів, птахівники та рибники заробили 385 млн грн. завдяки чому курятина стає дешевшою, наголосили в Асоціації.

Зазначається, що гній із норкових ферм активно купують аграрії – це цінне органічне добриво, яке частково заміняє використання хімічних добрив.

Експерти кажуть, що розведення норок – одна з найприбутковіших галузей.

«Сьогодні доля України у світовому норківництві – всього 1%. Але наш потенціал дозволяє сміливо розраховувати щонайменше на 10%», – заявив Олексій Скороход, експерт Всеукраїнської аграрної ради.

«В Україні зареєстровано понад 10 норкових ферм, але реально працюють 4. І вони дають такі величезні – понад 30 мільйонів гривень – надходження до бюджету. Всі розмови про ймовірну заборону вирощування норок – це лукавство, спекуляція і нанесення шкоди інтересам України». – наголосив він. 

Наголошується, що виробництво хутра дозволено у 22 країнах Європи, а також у США, Канаді, Китаї, Росії та Білорусі. Беззаперечний лідер –  крихітна Данія. Там діє 1400 норкових ферм. У Польщі працює 600 норкових ферм, в Україні – лише 10.     

За словами експерта, з січня 2019 року діє система сертифікації ВелФур, котра оцінює добробут тварин за 12 показниками:  здоров’я тварин, їхня поведінка, умови утримання. Оцінюється, як вони живуть, харчуються, чи виражають позитивні і негативні емоції, які взаємини між тваринами і людьми, які працюють на звірофермі.

«Всі норкові ферми перевіряються тричі на рік, – розповідає Володимир Федина, – без дотримання стандартів тут нікуди. Хутро вирощених норок в Україні не продається. Його відправляють на аукціон до Данії, де його й реалізовують».

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/eksportnaya-vyruchka-ot-otechestvennyh-norkovyh-ferm-sostavlyaet-do-70-mln-doll
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати