Сколько бананов едят украинцы и жители других стран

Сколько бананов едят украинцы и жители других стран

Новина про рекордний імпорт бананів в Україну в 2019 році на тлі зростаючого внутрішнього виробництва фруктів та ягід виявилася доволі резонансною. У зв’язку з цим багато хто цікавиться, а чи багато бананів споживають українці насправді?

Нагадаємо, що споживання бананів жителями України, за оцінками Української плодоовочевої асоціації (УПОА), вперше перевищило 6 кг на людину за рік і вже становить більше половини від обсягу споживання яблук. А розмір ринку бананів України і зовсім вже майже в два рази більше, ніж розмір ринку свіжих яблук.

Однак, за словами Андрія Ярмака, економіста інвестиційного департаменту продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО), Україна належить до країн з низьким рівнем споживання бананів в розрахунку на одного жителя.

Поруч з нами за рівнем споживання бананів перебувають такі країни як Білорусь, наприклад. Хоча, в Білорусі споживання бананів вище, ніж в Україні на 27-28% та досягає 7,7 кг / рік. Молдова споживає близько 4 кг бананів на людину в рік, а Румунія, 8,1 кг/рік.

Обсяги споживання бананів на одну людину в Росії перевищили 10 кг і майже зрівнялися з яблуком. У Польщі споживання бананів складає майже 13 кг на людину в рік – більше, ніж споживання яблук в Україні.

«Справжніми ж фанатами бананів є жителі Еквадору – вони щорічно з’їдають понад 100 кг у розрахунку на одного жителя – приблизно стільки ж, скільки українці або білоруси картоплі. Але це легко пояснити – адже Еквадор з великим відривом лідирує серед країн–експортерів бананів, продаючи за рік на зовнішні ринки понад 6,5 млн тонн», – пояснює Ярмак. У цю ж категорію країн експерт відносить Філіппіни, Анголу, Камерун, Коста–Ріку, Гватемалу, Колумбію, Домініканську Республіку та інші країни.

Багато бананів споживають також жителі таких країн як Суринам, Індонезія, Гондурас, Бангладеш, Індія і т.п. До багатих країн-імпортерів, які взагалі не вирощують власних бананів або вирощують їх в невеликих обсягах, відносяться більшість країн ЄС-15, США, Канада і країни Близького Сходу. Наприклад, в ОАЕ споживання бананів в розрахунку на одного жителя досягає 20 кг на рік, проте там живе багато етнічних індусів та пакистанців, які звикли споживати ці фрукти регулярно. У США споживання бананів на одного жителя становить близько 15 кг на рік, а в Німеччині – близько 17 кг за рік.

А ось в категорію з ультра-низьким споживанням бананів потрапляють багато країн Центральної Азії, де обсяги власного виробництва недорогих фруктів, ягід та горіхів є доволі суттєвими, і які знаходяться на великій відстані від великих морських портів, що сильно збільшує вартість бананів через дорогу логістику. Для прикладу, споживання бананів в Казахстані – нижче 2 кг/чол. на рік. Жителі Таджикистану споживають трохи більше 1 кг бананів на людину в рік, а жителі Узбекистану – всього лише 700 грамів або близько п’яти штук бананів за рік.

До речі, до країн з ультра-низьким споживанням бананів входять також Туреччина і Грузія. Ці країни споживають лише близько 2,5 кг бананів на людину за рік – це трохи більше одного банана в місяць.

Джерело: east-fruit.com

 

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/skolko-bananov-edyat-ukrayncy-y-zhytely-druhyh-stran
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати