Tempo950x100

Tempo300x100

12 чинників успіху українського яблука на зовнішніх ринках

12 чинників успіху українського яблука на зовнішніх ринках

“Спілкування з науковцями та практиками яблучного бізнесу під час конференції в Польщі переконали мене в тому, що майбутнє у нашого яблука дуже непогане. Просто наші виробники, в переважній більшості, його не розуміють.
 
Коли я три роки тому говорив, що ми будемо експортувати яблуко в ЄС – люди сміялися. Зараз це вже реальність.
 
Наведу кілька причин, чому ми можемо стати більш успішними, ніж Польща, на зовнішніх ринках, і поясню, що для цього потрібно.
 
1. В більшості регіонів України майже вдвічі менше дощів, ніж в Польщі, що дає нам можливість ефективніше управляти захистом яблук та забезпечувати кращі смакові якості.
 
2. В більшості регіонів України значно більші коливання між денною та нічною температурами, що дозволяє отримувати прекрасне забарвлення яблука, а це досить важко в умовах Польщі.
 
3. У нас більше сонячних днів, що також позитивно відбивається на зовнішньому вигляді та смакових якостях.
 
4. Ми можемо ставити захист від граду, який також захистить від опіків, в той час як у поляків і так занадто мало сонця, тому такий захист значно затягує вегетацію та дозрівання яблука, та погіршує його смакові якості і зовнішній вигляд.
 
5. Ми можемо вирощувати ширший перелік сортів завдяки більш теплому та сонячному літу та довшому сезону вегетації.
 
6. За умови застосування сучасних технологій оптичного сортування та доробки продукції (звичайно, якщо в саду все добре), ми будемо мати вищий рівень товарності яблука. А це гроші.
 
7. Ми можемо мати, як мінімум, не гіршу врожайність яблук, але для цього потрібно накопичувати знання та досвід і активно його розповсюджувати.
 
8. Поляки майже не можуть експортувати яблуко на великі відстані, тому що у них твердість яблука виходить гіршою (по тим причинам, що згадані вище). В той же час, для нас досягнення відповідного рівня твердості не є проблемою.
 
9. Вартість робочої сили НЕ Є ПЕРЕВАГОЮ вже зараз. Різниці практично немає – адже в Польщі вже працюють українці. Великим українським проектам вже потрібно задуматися над залученням іноземної дешевої робочої сили, яка б давала результат. На жаль, продуктивність праці українців, що збирають яблука в Україні зараз в середньому нижча, ніж українців в Польщі. Тому тут резерв саме в підвищенні рівня продуктивності праці. А це питання мотивації персоналу.
 
10. Велика перевага – це вартість землі. Щоб почати бізнес по яблуку в Польщі, потрібно купити землю, і вона там дорожчає шаленими темпами. Відповідно, загальні інвестиції на 1 гектар у нас можуть бути нижчими.
 
11. Відсутність європейських дотацій у нас, на мій погляд, є значною перевагою. В Польщі було забагато коштів на створення кооперативних сховищ і взагалі на кооперацію. В результаті, дуже часто, будували сховища вдвічі більші, ніж потрібно, була чимала корупція при цьому. А потім кооперативи банкрутували, бо утримувати все це не могли. Вони і зараз не додають вартості, а її з’їдають (не всі, але значна частина). Якщо кооператив створюється на гранти забагато у нього немає майбутнього. Я завжди це говорив, і ще раз переконався в Польщі. В Україні вже зараз можна створювати кооперативні майданчики для експорту. І робота над цим вже почалася, завдяки Українській Плодоовочевій Асоціації.
 
12. Географічне розташування України дозволяє нам логістично краще торгувати з Близьким Сходом. Тим більше, що ми там купуємо багато цитрусових. Зустрічні потоки –- це значна економія на логістиці.
 
Чи може виробництво яблука бути прибутковим в Україні? Однозначно так. І воно повинно розвиватися, але з врахуванням наших переваг на зовнішніх ринках. І не потрібно садити ті сорті, по яких у нас переваг не існує”, – зазначає Андрій Ярмак.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/12-chynnykiv-uspihu-ukrayinskoho-yabluka-na-zovnishnih-rynkah
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати