12 найбагатших агробізнесменів України

12 найбагатших агробізнесменів України

Джерелом прибутку українських міліонерів все ще залишається сировина. Майже половина з усіх багатіїв рейтингу, так чи інакше мають інтерес до агробізнесу. Трейдинг, логістика, вирощування, переробка, харчопром та інші сектори агроекономіки генерують мільярдні прибутки нашим підприємцям та країні в цілому. 

Так, сьоме місце у рейтингу найбагатших людей України.  посів Юрій Косюк, власник МХП ( ТМ «Наша Ряба») зі статками 1,2 млрд $.

Земельний банк компанії МХП — 370 тис га. В 2018 році, Косюк придбав європейського виробника курятини Perutnina Ptuj. Сума угоди не розголошується, але аналітики оцінюють вартість словенської компанії в 100-120 млн. доларів.

На восьмому місці Андрій Веревський, власник агрохолдингу КЕРНЕЛ зі статками1 млрд $.

В минулому році, найбільший зріст прибутків, в 4,2 рази, показав інфраструктурний сегмент компанії. В тому ж році, Веревський придбав оператора вагонів-зерновозів «РТК Україна», який має в наявності 3 тис. рухомих одиниць.

На десятому місці Олександр та Галина Гереги, власники  “Агрохолдинг 2012”, “Епіцентр-К” зі статками 930 млн $.

Прорив в агросекторі України: власники Епіцентру інвестували рекордні 6 млрд. грн в аграрний напрямок та планують витратити ще 2,5 млрд. Зокрема, в 2018 році Гереги розпочали будівництво трьох нових елеваторів і реконструкцію шести існуючих.

На 17 місці Олексій Вадатурський, власник НІБУЛОН зі статками 560 млн $.

В 2017 році прибуток «НІБУЛОНа», по даним ЗМІ, склав 19 млрд грн, фінансові результати за 2018 рік компанія не розголошує.

Для збільшення ефективності виробничих підрозділів, в 2018 році, Вадатурський інвестував 8,6 млн доларів в сотню одиниць аграрної техніки.

39 у рейтигу Євген Сігал, власник комплексу Агромарс (ТМ «Гаврилівські курчата») зі статками 223 млн $.

В червні 2018 року Євгена та його дружину Марину, затримали по звинуваченню в організації несанкціонованих могильників курчат. Генеральна прокуратура оцінили збитки державі більше чим 250 млн грн. 27 березня 2019 року, справу щодо могильника закрили.

71 місце займає Дмитро Кравченко, власник: LNZ Group (118 млн $).

Земельний банк компанії — 80 тис га. LNZ виробляє насіння пшениці, кукурудзи, ячменю, гороху, сої, соняшнику, льону, спельти.

В 2018 році LNZ Group придбала компанію «Шпола Агро Індустрія», для будівництва нового елеватора на її території.

Дмитро Кравченко має власний гелікоптер.

Юрій Журавльов, власник “Агротон” (118 млн $), займає 72 місце.

В першому півріччі 2018 року «Агротон» отримав 11,8 млн доларів чистого прибутку, що на 3,8 млн доларів (47%) більше ніж в аналогічний період 2017 року. Виручка компанії зросла до 16,5 млн дол проти 16,5 млн дол. Згідно звіту компанії, Журавльову належить 75% «Агротону»

На 74 місці Віктор Пономарчук, власник: ViOil (110 млн $)

Один з найбільших виробників рослинних масел, компанія ViOil — найбажаніший об’єкт для поглинання на українському агроринку. Протягом року до нього прицінювались власники Епіцентру, котрі хотіли придбати 25% активу. Але їх випередив Андрій Веревський придбавши міноритарну частку активу.

Всеволод Кожемяко, власник “Агротрейд” (108 млн $) на 75 місці.

Всеволод на фоні всеукраїнського рекордного врожаю не задоволений результатами власного виробництва: показники врожайності не відповідають очікуванням та амбіціям холдингу. В 2019 році Кожемяко розраховує взяти реванш: запланована сума інвестицій тільки в розширення парку техніки біля 1,2 млн доларів.

76 місце займає Сергій Кролевець, власник “Ерідон” (108 млн $).

Ерідон в минулому році придбав дві сільськогосподарські компанії в Черкаській області — «Атлантік Фармз» та «Атлантік Фармз 2». В Київській області: «Агрофірма Іскра», «Соєва Сфера» та племзавод «Яненковський». Восени Ерідон отримав дозвіл АМКУ на придбання акцій компаній «Екотранс» та «Артем-Агро».

88 сходинку рейтингу займає Василь Астіон, власник: Dnipro Agro Group

В 2018 році Dnirpo Agro Group зібрала майже 700 тис тонн зернових, та більше 760 тис тонн олійних культур, заплативши при цьому в бюджет 112 млн грн. В минулому році компанія розпочала освоювати новий напрямок в бізнесі — свинарство — та придбала перші 1,3 тис голів свиней. Василь Астіон, також, контролює Хорольський завод дитячого харчування, це підприємство виготовляє продукцію під ТМ «Малютка» (Малышка). Хорольський завод контролює 55% ринку дитячого харчування.

На 93 місці рейтингу знаходиться Віктор Іванчик, власник “Астарта-Київ” (61 млн $).

В 2018 році Астарта придбала дві сотні вагонів-зерновозів. В останній час саме логістика більш за все турбує агрохолдинг який зібрав в минулому році рекордний урожай — 1 млн тонн. По результатам останніх 9-и місяців минулого року консолідована виручка компанії скоротилася на 27% — до 254 млн євро на фоні спаду цін на цукор. Показник EBITDA знизився на 39%, до 68 млн євро.

Джерело: zernovik.com

Перегляди: 15
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/12-najbahatshyh-ahrobiznesmeniv-ukrayiny
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    16 Квітня

    Старокостянтинівський ОЕЗ почав роботу. Завод не обмежуватиметься переробкою соняшника

    Овочі та яйця подешевшали, хліб подорожчав: як змінилися ціни в Україні

    Через обмеження агроекспорту до ЄС Україна втратить понад 300 млн євро

    Польща забракувала 7,13 тонни українського морозива

    Ефективність культиватора QX2 доведена роками

    Агрохолдинг МХП Косюка почав вирощувати овочі

    В Україну намагалися завезти 850 кг кабачків з перевищеним вмістом нітратів

    У Польщі заявили, що “зернове питання” з Україною має вирішити Брюссель

    15 Квітня

    Corteva Agriscience та Ощадбанк пропонують фермерам скористатися програмою кредитування за зниженими ставками для закупівлі засобів захисту рослин

    Штучний інтелект допоможе скоротити харчові відходи та придумає рецепти із того, що є у холодильнику

    БІЛЬШЕ НОВИН