Tempo950x100

Tempo300x100

12 найбагатших агробізнесменів України

12 найбагатших агробізнесменів України

Джерелом прибутку українських міліонерів все ще залишається сировина. Майже половина з усіх багатіїв рейтингу, так чи інакше мають інтерес до агробізнесу. Трейдинг, логістика, вирощування, переробка, харчопром та інші сектори агроекономіки генерують мільярдні прибутки нашим підприємцям та країні в цілому. 

Так, сьоме місце у рейтингу найбагатших людей України.  посів Юрій Косюк, власник МХП ( ТМ «Наша Ряба») зі статками 1,2 млрд $.

Земельний банк компанії МХП — 370 тис га. В 2018 році, Косюк придбав європейського виробника курятини Perutnina Ptuj. Сума угоди не розголошується, але аналітики оцінюють вартість словенської компанії в 100-120 млн. доларів.

На восьмому місці Андрій Веревський, власник агрохолдингу КЕРНЕЛ зі статками1 млрд $.

В минулому році, найбільший зріст прибутків, в 4,2 рази, показав інфраструктурний сегмент компанії. В тому ж році, Веревський придбав оператора вагонів-зерновозів «РТК Україна», який має в наявності 3 тис. рухомих одиниць.

На десятому місці Олександр та Галина Гереги, власники  “Агрохолдинг 2012”, “Епіцентр-К” зі статками 930 млн $.

Прорив в агросекторі України: власники Епіцентру інвестували рекордні 6 млрд. грн в аграрний напрямок та планують витратити ще 2,5 млрд. Зокрема, в 2018 році Гереги розпочали будівництво трьох нових елеваторів і реконструкцію шести існуючих.

На 17 місці Олексій Вадатурський, власник НІБУЛОН зі статками 560 млн $.

В 2017 році прибуток «НІБУЛОНа», по даним ЗМІ, склав 19 млрд грн, фінансові результати за 2018 рік компанія не розголошує.

Для збільшення ефективності виробничих підрозділів, в 2018 році, Вадатурський інвестував 8,6 млн доларів в сотню одиниць аграрної техніки.

39 у рейтигу Євген Сігал, власник комплексу Агромарс (ТМ «Гаврилівські курчата») зі статками 223 млн $.

В червні 2018 року Євгена та його дружину Марину, затримали по звинуваченню в організації несанкціонованих могильників курчат. Генеральна прокуратура оцінили збитки державі більше чим 250 млн грн. 27 березня 2019 року, справу щодо могильника закрили.

71 місце займає Дмитро Кравченко, власник: LNZ Group (118 млн $).

Земельний банк компанії — 80 тис га. LNZ виробляє насіння пшениці, кукурудзи, ячменю, гороху, сої, соняшнику, льону, спельти.

В 2018 році LNZ Group придбала компанію «Шпола Агро Індустрія», для будівництва нового елеватора на її території.

Дмитро Кравченко має власний гелікоптер.

Юрій Журавльов, власник “Агротон” (118 млн $), займає 72 місце.

В першому півріччі 2018 року «Агротон» отримав 11,8 млн доларів чистого прибутку, що на 3,8 млн доларів (47%) більше ніж в аналогічний період 2017 року. Виручка компанії зросла до 16,5 млн дол проти 16,5 млн дол. Згідно звіту компанії, Журавльову належить 75% «Агротону»

На 74 місці Віктор Пономарчук, власник: ViOil (110 млн $)

Один з найбільших виробників рослинних масел, компанія ViOil — найбажаніший об’єкт для поглинання на українському агроринку. Протягом року до нього прицінювались власники Епіцентру, котрі хотіли придбати 25% активу. Але їх випередив Андрій Веревський придбавши міноритарну частку активу.

Всеволод Кожемяко, власник “Агротрейд” (108 млн $) на 75 місці.

Всеволод на фоні всеукраїнського рекордного врожаю не задоволений результатами власного виробництва: показники врожайності не відповідають очікуванням та амбіціям холдингу. В 2019 році Кожемяко розраховує взяти реванш: запланована сума інвестицій тільки в розширення парку техніки біля 1,2 млн доларів.

76 місце займає Сергій Кролевець, власник “Ерідон” (108 млн $).

Ерідон в минулому році придбав дві сільськогосподарські компанії в Черкаській області — «Атлантік Фармз» та «Атлантік Фармз 2». В Київській області: «Агрофірма Іскра», «Соєва Сфера» та племзавод «Яненковський». Восени Ерідон отримав дозвіл АМКУ на придбання акцій компаній «Екотранс» та «Артем-Агро».

88 сходинку рейтингу займає Василь Астіон, власник: Dnipro Agro Group

В 2018 році Dnirpo Agro Group зібрала майже 700 тис тонн зернових, та більше 760 тис тонн олійних культур, заплативши при цьому в бюджет 112 млн грн. В минулому році компанія розпочала освоювати новий напрямок в бізнесі — свинарство — та придбала перші 1,3 тис голів свиней. Василь Астіон, також, контролює Хорольський завод дитячого харчування, це підприємство виготовляє продукцію під ТМ «Малютка» (Малышка). Хорольський завод контролює 55% ринку дитячого харчування.

На 93 місці рейтингу знаходиться Віктор Іванчик, власник “Астарта-Київ” (61 млн $).

В 2018 році Астарта придбала дві сотні вагонів-зерновозів. В останній час саме логістика більш за все турбує агрохолдинг який зібрав в минулому році рекордний урожай — 1 млн тонн. По результатам останніх 9-и місяців минулого року консолідована виручка компанії скоротилася на 27% — до 254 млн євро на фоні спаду цін на цукор. Показник EBITDA знизився на 39%, до 68 млн євро.

Джерело: zernovik.com

Перегляди: 13
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/12-najbahatshyh-ahrobiznesmeniv-ukrayiny
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати