Tempo950x100

Tempo300x100

20 кроків до відмінної розсади томатів в домашніх умовах: терміни посіву, умови вирощування, способи посадки

20 кроків до відмінної розсади томатів в домашніх умовах: терміни посіву, умови вирощування, способи посадки

Томати обов’язково ростуть на кожному городі. Більшість сортів вирощуються через розсаду. Для тих, кому потрібна якісна розсада томатів в домашніх умовах yaskravaklumba.com.ua підготувала декілька рекомендацій для отримання чудового урожаю.

Посів насіння

Правильно проведена посівна кампанія – перший крок для отримання якісної, здорової розсади томатів.

  • У пластиковому стаканчику робимо дренажні отвори, засипаємо землею не до верху, а потім ущільнюємо землю. Вона має займати не більше 2/3 висоти.
  • За допомогою палички або олівця робимо в землі яму для закладки насінини. Глибини лунки має складати 7-10 мм.
  • В кожну лунку необхідно закладати по декілька насінин. Так ви з більшою вірогідністю зможете отримати паростки.
  • Закладаємо посіви землею, просто надавивши на верхню частину стаканчика.
  • Поливати посіви необхідно тонким струменем води, адже занадто сильний полив може розмити поверхню ґрунту. Вода повинна мати температуру +20…+30˚С, на рівні кімнатної.
  • Стаканчики розміщуємо в ящику чи пластиковому контейнері і накриваємо склом чи поліетиленом для збереження вологи.
  • Ставимо ящики з посівами в тепле місце – для проростання необхідна температура близько 25˚С. Дуже зручним місцем може бути вершина шафи на кухні чи в кімнаті.
  • Кожного дня необхідно знімати плівку чи скло, щоб позбавити їх від конденсату. Земля повинна подихати протягом декількох хвилин.

Підтримуйте помірну зволоженість ґрунту. При необхідності, можна полити всю поверхню землі за допомогою пульверизатора теплою водою.

Догляд за ростками розсади томатів

Цей етап являється одним із найбільш важливих для отримання якісної розсади томатів, тому рекомендується уважно слідкувати за ростками і ретельно виконувати всі необхідні кроки.

  • Ростки зазвичай з’являються на 4-6 день. Дуже важливо слідкувати за появою на ґрунті перших петельок. Одразу ж після появи, стаканчик необхідно переставити у місце з гарним освітленням. Інакше через брак сонячного світла, саджанці швидко підуть у ріст.
  • Якщо у вас бракує часу слідкувати за кожною із рослин, ви можете переставити на підвіконня весь ящик зразу ж після того, як помітите перші петельки. Через те, що на підвіконні температура буде нижчою, інші насінини проклюнуться пізніше.
  • Після того, як в стаканчиках з’являться перші ростки, їх необхідно помірно поливати. Не допускайте пересихання землі, але і не занадто зволожуйте її.

Слідкуйте, щоб температура повітря не опускалася нижче +15˚С, але й не перевищувала +22˚С. Саме такий температурний режим зазвичай і буває на підвіконнях із металопластиковими вікнами.

Догляд за розсадою

Для правильного росту і формування розсади томатів, важливо слідкувати за освітленням та вчасно вносити підкормку.

  • Молодим саджанцям необхідно 10-12 годин в день отримувати сонячне світло. Але оскільки в кінці зими – на початку весни світловий день ще недостатньо довгий, необхідно додатково використовувати штучне освітлення. Це можуть бути фітолампи або лампи денного світла.
  • Кожного дня необхідно переставляти ящики з розсадою на 180˚, щоб рослини розвивалися з обох боків.
  • Після того, як на саджанцях з’явиться 2-3 справжніх листочка, можна починати використання підкормки. Не слід використовувати азотні добрива – з ними рослини виростають довгими і слабкими. Найкраще підійдуть мінеральні водорозчинні комплекси добрив.

Якщо для саджанців використовувався спеціальний ґрунт для розсади, то добрива необхідно вносити лише через місяць після появи паростків.

Як вирішувати проблеми з розсадою томатів?

Навіть якщо ретельно слідувати всім рекомендаціям щодо вирощування розсади томатів, неможливо уникнути всіх проблем.

  • Якщо не всі насінини зійшли – пересаджуйте в пусті стаканчики зайві паростки із тих, де вони зійшли по декілька штук.
  • Щоб розсада помідорів мала більш міцну кореневу систему, після сходження паростків досипте в стаканчики землю до самого верху. Через деякий час навколо стеблини з’являться додаткові корінці, що допоможе рослині краще триматися за ґрунт.
  • Якщо розсада вийшла занадто довгою через брак світла, можна нахилити стеблину до землі і присипати її ґрунтом, щоб вона пустила нові корінці, як описано в попередній рекомендації.
  • З середини квітня необхідно регулярно поливати розсаду та притіняти її від надлишкового сонця за допомогою паперу чи тканини.
  • За 10 днів до висадки на відкритий ґрунт розсаду необхідно загартовувати. Виставляйте ящики з рослинами на відкрите сонце, залишайте біля відкритого вікна на декілька годин.
  • Якщо розсаду необхідно транспортувати, полийте рослини перед перевозкою, а також оберніть ящики папером для захисту листя від механічних пошкоджень.

Виростити розсаду томатів в домашніх умовах зовсім не складно. При правильному підході її якість буде нічим не гірша, ніж у тепличних рослин.

Перегляди: 37
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/20-krokv-do-vdmnno-rozsadi-tomatv-v-domashnh-umovah-termni-posvu-umovi-viroshchuvannya-sposobi-posadki
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати