Tempo950x100

Tempo300x100

230 000 доларів США виділено на підвищення хімбезпеки України

230 000 доларів США виділено на підвищення хімбезпеки України

Оскільки проект націлений на підвищення хімічної безпеки в Україні та зміцнення регулюючих інститутів та законодавства в даній області, під час зустрічі фахівці проаналізували прогалини у виконанні Роттердамської конвенції про процедуру попередньої обгрунтованої згоди відносно окремих небезпечних хімічних речовин та пестицидів у міжнародній торгівлі, і обговорили шляхи попередження незаконного обороту хімічних речовин і пестицидів в Україні.

До обговорення проблеми долучилися представники ЮНЕП (Женева), експерти Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО), Міністерства екології та природних ресурсів України, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів, митних структур, науково дослідних інститутів, аграрного бізнесу, неурядових організацій та правоохоронних органів.

«Даний проект є надзвичайно важливим для загального розуміння ролі держави-члена в реалізації Конвенції та тих переваг, які отримають підписанти в міжнародній торгівлі. Цікаво те, що Україна досі жодного разу не інформувала Секретаріат про тих чи інших національних обмеженнях або рішеннях щодо імпорту хімічних речовин. Тому метою цього проекту, серед іншого, є заохочення країн до виконання своїх зобов’язань. Я впевнена, що проект має довгострокові перспективи навіть після закінчення зовнішнього фінансування », – коментує Налін Шарма, координатор Секретаріату Спеціальної програми ЮНЕП.

За результатами зустрічі було погоджено створити міжвідомчу робочу групу з Роттердамської конвенції, яка буде працювати над мінімізацією прогалин в реалізації зобов’язань України в рамках конвенції, і зосередити зусилля експертів на зміцненні потенціалу держави у протидії незаконному обігу пестицидів, розробити електронну навчальну програму і провести кампанію інституційного розвитку в декількох прикордонних областях України.

«У рамках проекту ми прагнемо ще раз підкреслити вагому роль всіх сторін, які приєдналися до конвенції. Роттердамська конвенція не встановлює ніяких обмежень чи бар’єрів в міжнародній торгівлі, а тільки вимагає інформувати Секретаріат про рішення щодо імпорту хімічних речовин, прийнятих на національному рівні. У свою чергу, в рамках конвенції країна-член буде проінформована про обмеження і правила інших країн-учасниць і, таким чином, зможе більш ефективно координувати свої міжнародні торговельні відносини. У той же час ми вітаємо пропозиції щодо вдосконалення системи взаємодії між учасниками та відкриті до діалогу », – розповідає Христина Фюел, фахівець Секретаріату Роттердамської конвенції, ФАО.

Нагадаємо, що Спеціальна програма ЮНЕП спрямована на підтримку інституційного розвитку країн для більш ефективної реалізації Базельської, Роттердамської та Стокгольмської конвенцій, Мінаматской конвенції та Стратегічного підходу ООН до міжнародного регулювання хімічними речовинами (SAICM).

Для участі в Програмі було подано 54 заявки з 45 країн світу, і Україна стала однією з семи країн, які отримають фінансування в рамках даного проекту. Реалізація покладено на міжнародну неурядову організацію Green Cross Switzerland.

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/230-000-dolariv-ssha-vydileno-na-pidvyshchennya-himbezpeky-ukrayiny
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати