Tempo950x100

Tempo300x100

3 млн га українських земель знаходяться у зоні критичного дефіциту води

3 млн га українських земель знаходяться у зоні критичного дефіциту води

Якщо не вжити термінових заходів, до 2050 року посушлива територія може збільшитися ще на 30%. Про це розповів Дмитро Надєєв, голова ГО “Чистий Дніпро”, передає Укрінформ.

“Україні терміново потрібна політика водозбереження і ефективного водокористування. Наразі вже з 31 млн га української землі 18 млн га – території із дефіцитом вологого забезпечення, а 3 млн га перебувають у зоні з критичним дефіцитом вологи. Без заходів водозбереження та водоефективності до 2050 року площа посушливої та дуже посушливої території в Україні може зрости ще на 20-30%”, – заявив Надєєв.

За словами голови ГО “Чистий Дніпро”, Україна належить до країн з низьким рівнем забезпечення водними ресурсами на душу населення.

“Є така класифікація ЮНЕСКО, в якій зазначено, що коли на одного жителя припадає менше 1,7 тис. метрів кубічних води на рік, то така країна належить до країн з малим рівнем водного забезпечення. В Україні цей показник становить близько 1 тис. метрів кубічних, а в південних регіонах і південно-східних, включаючи Крим, цей показник становить близько 400-500 метрів кубічних води на одного жителя. І без залучення води з інших областей ці території стають непридатними для життя та будь-якого рослинництва, ведення аграрного господарства”, – розповів Надєєв.

Також експерт відзначив, що не зважаючи на наявність каскадних водосховищ на Дніпрі та інших річках, завдяки яким у державі акумулюється достатня кількість води, в Україні залишаються регіони з дефіцитом питної води, і майже у 1,3 тис. населених пунктів питну воду доводиться завозити. Отже, у найближчі 10-15 років Україна може відчути гострий дефіцит води, коли населення конкуруватиме за водні ресурси із сільським господарством і промисловістю.

Надєєв нагадав, що Міністерством екології та природних ресурсів у 2017 році було оприлюднено Стратегію зрошення та дренажу в Україні до 2030 року.

“Стоїть питання про відновлення поливу 1,2 млн га території. Особливо навколо водосховищ і великих магістральних каналів із наявними насосними станціями, що дасть можливість додатково вирощувати аграрну продукцію. Можливий додатковий прибуток становитиме 135 млрд грн на рік”, – підкреслив фахівець.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/3-mln-ha-ukrayinskyh-zemel-znahodyatsya-u-zoni-krytychnoho-deficytu-vody
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    29 Березня

    Неадекватна поведінка та нервова реакція заступника міністра сільського господарства Польщі Колодзейчика завела перемовини в глухий кут

    28 Березня

    Експорт українського зерна у 2023/24 МР перевищив 34 млн тонн

    Біореактори під Гаагою стали вирощувати лабораторну свинину удвічі швидше, ніж раніше

    Кліматичні зміни треба розглядати як можливість розвитку агросектору

    Україна і Польща близькі до розв’язання зернового питання, але є нюанс

    Інформаційна довідка щодо отримання компенсацій за розмінування с/г земель – документ

    ФАО надасть українським аквафермерам 50 тонн кормів для риб

    Вінницька кондитерська фабрика “Рошен”  2023 рік закінчила зі збитком 14,7 млн грн

    Закупівельні ціни на кукурудзу в Україні активно зростають

    На Буковині планують абрикоси та черешні вирощувати у теплицях

    БІЛЬШЕ НОВИН