Tempo950x100

Tempo300x100

30 сільгосппідприємств отримали понад 70% загального обсягу бюджетних дотацій

30 сільгосппідприємств отримали понад 70% загального обсягу бюджетних дотацій

Про це розповів завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Леонід Тулуш.

Частка птахівничих підприємств у бюджетних дотаціях за липень не перевищила встановлений ліміт у 50%. Проте сукупно з початку року вона складає майже 55%, що суперечить нормі, передбаченій пунктом 4 Порядком розподілу бюджетної дотації, зазначив експерт. Це є наслідком некоректного нарахування дотацій у травні-липні за березень-травень, в яких частка птахівничих підприємств значно перевищувала встановлений ліміт у 50%, перевищивши, наприклад, у червні (по дотаціях за квітень) рекордну позначку у 66%.

Бюджетну дотацію за липень змогли отримати понад 800 суб’єктів господарювання, або понад 37% від загальної кількості, внесених у Реєстр отримувачів бюджетних дотацій.

При цьому частка п’яти найбільших отримувачів дотацій, які представлені виключно птахівничими підприємствами, перевищує 46% у загальній сумі виплат, поінформував Леонід Тулуш. На десять сільгосппідприємств – найбільших отримувачів державної фінансової підтримки припадає близько 55%, на двадцять – майже 65% всіх дотацій в режимі квазіакумуляції ПДВ. Частка тридцяти найбільших отримувачів перевищує 70% загальної суми виплачених з початку року дотацій – 2315 млн грн. На п’ятдесят найбільших реципієнтів припадає майже 75% виплат в рамках даного напряму державної підтримки розвитку виробництва сільгосппродукції.

Частка ж решти учасників програми державної фінансової підтримки, яким у 2017 році виплачувалась бюджетна дотація, – понад 1200 сільгосппідприємств (!) – за результатами шести виплат становить лише близько чверті у загальній сумі виплачених дотацій, наголосив експерт.

Крім того, за результатами шести виплат, здійснених в поточному році, сільгосппідприємство – лідер з отримання бюджетних дотацій – вже отримало їх у обсязі 426,2 млн грн або 18,4% від загальної суми. А з урахуванням взаємопов’язаних з ним підприємств сума отриманих дотацій становить 907,5 млн грн, що складає близько 40% від загальної суми державної фінансової підтримки, виплаченої станом на початок вересня 2017 року з використанням механізму квазіакумуляції ПДВ.

Отже, незважаючи на декларовану автоматичність даної форми державної підтримки дія суб’єктивного фактору все ж залишається – з огляду на те, що окремі підприємства – учасники агропромислових груп мають можливість «накручувати» більші суми спецПДВ, розуміючи, що значна частина таких сум повернеться їм назад в режимі квазіакумуляції ПДВ.

Наявність таких значних перекосів свідчить про недостатню ефективність даної програми державної підтримки внаслідок недосконалого механізму її функціонування, який необхідно посилювати із залученням як практиків, так і науковців, а не лише представників громадських організацій сільгосппідприємств, підсумував Леонід Тулуш.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/30-silhosppidpryyemstv-otrymaly-ponad-70-zahalnoho-obsyahu-byudzhetnyh-dotacij
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати