Tempo950x100

Tempo300x100

300 гектарів можуть обробити троє людей

300 гектарів можуть обробити троє людей

“12 років наше підприємство не має ні плуга, ні борони. Тільки сівалка, обприскувач і комбайн. А за показниками — завжди у десятці найкращих, — каже фермер Михайло Войтовик із села Блощинці Білоцерківського району, який керує агропідприємством “Мрія”. На 330 гектарах землі вирощують пшеницю і гречку.

“Не покладаю рук на землі все життя, — продовжує Михайло Вікторович. — Закінчив аграрний університет, ще студентом сів за комбайн. Задумався — чому так багато працюємо і ледь зводимо кінці з кінцями. Почав шукати відповідь”.

Михайло Войтовик — кандидат сільськогосподарських наук, доцент.

“Дізнався про технологію но-тіл. У США її застосовують понад 20 років. За 90 тисяч доларів купили спеціальну сівалку, яку виготовили у Бразилії. З 2006-го почали її використовувати”, – розповідає фермер.

Но-тіл — технологія нульового обробітку ґрунту. Після збору врожаю землю не переорюють, а встеляють залишками рослин. Навесні засівають, не боронуючи. Так із ґрунту не вивітрюються корисні речовини й волога.

“Головне наше досягнення — зупинили процес збіднення землі, — каже Михайло Войтовик. — Учені говорять: частку гумусу в ґрунті збільшити не можна. А ми змогли. За кілька років у нашій землі вона зросла із 3,3 до 4,1 відсотка”.

Підприємство “Мрія” — єдине в районі, яке застосовує технологію но-тіл.

“Ще кілька виробників пробували, але повернулись до традиційних методів обробітку землі, — пояснює фермер. — Бо ефект не раптовий, а всі хочуть вигоду одразу. Перші роки і мої працівники сміялись. А згодом зрозуміли, що робимо правильно. Принцип но-тіл простий: восени сіємо озиму пшеницю, у липні збираємо врожай. За комбайном слідом сівалка сіє гречку. Весною працюємо в полі шість днів, восени — чотири. Завдяки технології 300 гектарів землі можуть обробити троє людей. Затрати в рази менші. На обробіток гектара витрачаю 20 літрів солярки, а при традиційному методі — 100”.

Михайло Вікторович пояснює, чому в ґрунті зростає частка гумусу.

“У верхньому шарі живуть багато корисних організмів. Одні дихають киснем, інші живуть без нього. Коли під час оранки пласт землі перевертають — гинуть і ті, й інші. Відбувається ерозія — вивітрювання. До того ж при технології но-тіл використовується мінімальна кількість хімії. Хочу їсти український хліб. Техніка на підприємстві імпортна, пестициди — теж. 70 відсотків усього насіння — закордонне. Принципово сію українські сорти пшениці, хоч вони і дають менший урожай”, – каже фермер.

Джерело: gazeta.ua

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/300-hektariv-mozhut-obrobyty-troye-lyudej
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати