Tempo950x100

Tempo300x100

5 продуктів, які зникнуть через зміни клімату

5 продуктів, які зникнуть через зміни клімату

Клімат та погодні умови безпосередньо впливають на сільське господарство. Урожайність будь-якого продукту залежить від того, чи достатньо йому вологи, чи родюча земля, чи доброзичливе сонце. Глобальне потепління і прогнозовані зміни клімату неодмінно вплинуть на «продуктовий кошик людства». Вирощування багатьох продуктів переміститься територіально. Деякі продукти буде неможливо вирощувати, а інші – невигідно, пише etcetera.media.
 

ВИНО. За прогнозами, до 2070 року в світі на 85% скоротиться виробництво вина. Справа в тому, що вино виробляють переважно з 12 сортів винограду, які стає все складніше вирощувати через підвищення температури. Але вихід є. Виноробам доведеться відмовитися від сортів преміум-класу і почати працювати з іншими, більш лояльними до спеки сортами.

АВОКАДО. Популярність цієї корисної  рослини щорічно зростає. У багатьох країнах вже з’явилися ресторани, що пропонують страви виключно з цього продукту. Але щоб виростити кілограм авокадо, необхідно витратити 270 літрів води, що навіть зараз вже дуже затратно. У Мексиці авокадо висаджують у соснових лісах, які гинуть через свого примхливого сусіда. У майбутньому, коли запаси води дуже скоротяться, вирощувати цю рослину стане занадто дорого.

ФРУКТИ ТА ЯГОДИ. Різкі перепади температури негативно впливають на плодові дерева. Як приклад можна привести Україну: у нашій країні раннє потепління стимулює цвітіння дерев, а раптові весняні заморозки гублять значну частину врожаю. Таким чином, у 2017 році близько 80% врожаю кісточкових культур було знищено через тривалі заморозки.

КАВА. Згідно з прогнозами, до 2080 року на Землі може повністю зникнути кава. Кавові дерева не витримують великих перепадів температур. Через зміни клімату вже через 30 років будуть більш ніж наполовину скорочені площі, придатні для вирощування кави. Крім того, кавові дерева страждають від грибкових інфекцій, які вбивають до 85% врожаю.

БАНАНИ. Для дозрівання бананів потрібен постійний полив, і це ускладнить їх вирощування вже в найближчі роки. Також банани серйозно страждають від грибкової інфекції, яка вражає цілі плантації. Експерти вважають, що якщо темпи потепління збережуться, то найпоширеніший сорт банана (кавендіш) може зникнути вже через кілька десятиліть.

Небезпека здійснення цих прогнозів цілком реальна, але складнощі завжди стимулювали людство придумувати нові підходи замість застарілих і неефективних.

Перегляди: 11
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/5-produktiv-yaki-znyknut-cherez-zminy-klimatu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати