Tempo950x100

Tempo300x100

5 світових трендів споживання продуктів харчування

5 світових трендів споживання продуктів харчування

Головні акценти виділив президент асоціації “Український клуб аграрного бізнесу” Алекс Ліссітса,  пише propozitsiya.com.

1. Одним з основних світових важелів впливу на глобальні ринки продуктів залишиться релігія.

Відмова від свинини або алкоголю у мусульман, кошерна їжа у євреїв, вегетаріанство у індусів, піст у православних і інші релігійні обмеження будуть визначати культуру споживання в тій чи іншій країні.

Оскільки у мусульман народжуваність вище, а відповідно приріст населення в мусульманському світі вище ніж у інших релігій, то очевидно, що саме їхні традиції в харчуванні і будуть визначати в майбутньому світові тренди споживання за релігійними ознаками.

2. Глобалізація, туризм та інтернет визначають споживчі настрої.

Слов “рукола”, “севіче” з “сибаса” або “круасан” 20 років тому українські споживачі не тільки не розуміли, а й уявити собі не могли, що це.

Якщо Україну накрила хвиля грузинської кухні, то в Європі в тренді – Перу. Мода на певні країни і кухні буде тримати рестораторів і споживачів в тонусі.

3. Погіршення екологічної ситуації і поширення пов’язаної з нею алергії та інших хвороб, плюс популяризація здорового способу життя, будуть все більше впливати на споживання продуктів харчування в світі.

4. Ідентифікація особистості і приналежності до певного класу, стану, субкультурі або напрямку буде однією з ключових визначальних в майбутньому споживанні продуктів харчування.

Наприклад, для більшості українців в післявоєнний період ситість була основною умовою виживання.

Жителі багатьох африканських країн і зараз показують свій достаток шляхом демонстрування величини живота.

За підрахунками німецьких вчених в Німеччині кількість вегетаріанців з кожним роком збільшується і досягає 7 млн ​​чол.

5. Сучасна наука пішла настільки далеко вперед, що через пару десятків років ми будемо тільки мило посміхатися при питанні: “А з чого у вас котлета по-київськи?”. Вона буде точно не з м’яса.

Для України, як великого гравця на світовому аграрному ринку з часткою АПК в ВВП країни 30%, це означає, що ми повинні поміняти підходи до формування агрополітики та інструментів її реалізації. Міняти треба все: від аграрної статистики, яка живе сама по собі, до нікому не зрозумілої підтримки українських фермерів замість підтримки просунутих українських стартапів в агросекторі, за якими майбутнє.

 

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/5-svitovyh-trendiv-spozhyvannya-produktiv-harchuvannya
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати