Tempo950x100

Tempo300x100

50 відтінків діджиталізації

50 відтінків діджиталізації

Окремо обговорювалося питання людського ресурсу у впровадженні передових технологій.  

[[{“fid”:”296936″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“1”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“style”:”width: 200px; height: 200px; text-align: justify;”,”class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”1″}}]]

На думку Олександра Хижняка, керівника ІТ-проектів KERNEL, визначальним трендом ІТ-сфери українського АПК буде створення і впровадження комплексної системи управління, яка допомагає ретельно планувати і досягати максимальної врожайності.

Якщо подивитися ширше, то однозначно, ті компанії, які не приділяють належної уваги процесу, будуть менш ефективними. Дуже важливий фактор — це підготовка персоналу: у вас може бути крута IT-система, але може не бути людей, які в принципі можуть з нею працювати. У KERNEL вже близько 6 років є програма з підготовки молодих фахівців, яка для інженерної і агрономічної служб щороку дає кілька десятків молодих талановитих людей, хоча ми розуміємо, що цього недостатньо. Але ми будемо накопичувати історію, покращувати алгоритми.

[[{“fid”:”296948″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“2”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“style”:”width: 576px;”,”class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”2″}}]]

 

На думку експерта, провідним вектором буде роботизация.

В принципі, трактори без людей — це вже не новина, хоча зрозуміло, що це шок для людей в селах. Це доволі складне питання навіть для європейських країн: як техніка сама виїде кудись і буде працювати? Але це однозначно буде і цього не уникнути. John Deere недавно купив проект Blue River (внесення ЗЗР, розпізнавання і визначення зони ураження, точкове впорскування), але коли я розмовляв про надання можливості протестувати цей проект із відповідальною особою за інновації в компанії John Deere, він відповів мені, що цю технологію зараз навіть не випускають зі Штатів. Однозначно, це тренд.

[[{“fid”:”296952″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“3”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“style”:”width: 576px;”,”class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”3″}}]]

 

Всі виробники хочуть оптимізувати витрати: витрачати менше засобів захисту рослин; мати точкове впорскування: або з дрона, або з якоїсь наземної машини. У перспективі 5-6 років ми побачимо суттєву трансформацію агросектора. Темп будуть задавати агрохолдинги — тому що для них це питання виживання. Зараз побутують умови, за яких світові ціни падають, і холдингам потрібно дуже ювелірно працювати зі своїми витратами, дбайливо ставитися до землі.

В рамках нашої стратегії, кожне поле  центр витрат і прибутку водночас, тому що ми хочемо, щоб кожне поле було ефективним, і технології  це те, що може зробити його максимально ефективним. І, звичайно, люди. Люди і технології  це дві основи, з якими потрібно працювати, і підготовка персоналу  це дуже важливо. З опором до інновацій боротися не потрібно, людей потрібно готувати до інновацій. Наприклад, в нашій компанії є програма “мобільний агроном”, у своїй першій частині вона контролює логістику. При впровадженні її в виробництво, в рамках пілотного проекту в одному з кластерів, кілька співробітників служби безпеки звільнилися, тому що для них освоєння нового продукту виявилося занадто складним. Це теж є. Насправді, людей не можна ламати, з ними потрібно працювати, пояснюючи, що технології полегшують вашу працю, роблять її більш ефективною. Але є люди, яким складно сприйняти цей факт, тоді з ними доводиться прощатися.

Чим глибше технології будуть проникати в агрокомпанії, тим більш детальною повинна бути програма change менеджменту, яка необхідна в компанії для мінімізації шоку, стресу, щоб люди сприймали зміни правильно.

Наприклад, запуск нашого digital agribusiness теж стане для агрономів певним стресом, але ми намагаємося його згладити, пояснюючи, що за допомогою системи буде легше досягти ваших цільових показників і в решті решт заробити ті премії, на які ви розраховуєте.

Фрагмент виступу Олександра Хижняка можна переглянути за посиланням або на нашій сторінці у facebook.

[[{“fid”:”296957″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“4”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“style”:”width: 200px; height: 200px; text-align: justify;”,”class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”4″}}]]

Ірина Зайченко, керівник агропроектів проектного офісу МХП, вважає, що визначальними трендами в розвитку ІТ-сфери АПК України на найближчі 5 років стануть тренди, які пов’язані не тільки з агробізнесом, але є спільними в цілому для різних галузей.

[[{“fid”:”296967″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“5”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“style”:”width: 576px;”,”class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”5″}}]]

Це всі процеси, які можна перетворити на математику, в тому числі якісь узгодження або визначення напрямку руху  вони всі будуть автоматизовані, і це вже не інновація, це відбувається сьогодні, і завтра цим будуть користуватися всі. Відповідно, всі посади, які зав’язані на монотонній ручній праці, будуть потроху скорочуватися і в якійсь мірі зникнуть. Я згодна з колегами, що дійсно, це певна проблема. Але з цим треба працювати. Не можу сказати, що у всіх напрямках ситуація “сумна”, тому що люди теж хочуть розвиватися. Звичайно, мова не йде про агронома, якому 75 років, але в принципі, зараз навіть люди у віці готові йти в нові технології. В МХП є проект для агрономів, і насправді, наші працівники навпаки постійно цікавляться: “коли ви вже дасте нам інструмент, яким ми зможемо користуватися?” Буває по-різному і піар-кампанія із діджіталізації має свою велику вагу.

[[{“fid”:”296968″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“6”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“style”:”width: 576px;”,”class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”6″}}]]

Фрагмент виступу Ірини Зайченко можна переглянути за посиланням або на нашій сторінці у facebook.

[[{“fid”:”297757″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“11”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“style”:”height: 200px; width: 200px;”,”class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”11″}}]]

Юрій Петрук, президент AGTECH UKRAINE, вважає, що люди дійсно бояться використовувати технології, і дрони  один із найпоширеніших прикладів, оскільки він дорого коштує, і працівники бояться матеріальної відповідальності.

Упродовж наступних 5 років з’явиться багато інформації про технології, які зрештою перетворяться на інструмент для прийняття рішень. Наразі Африка в мобільному банкінгу випереджає весь світ і в ній відбувається купа трейдингових операцій. Фінансові інструменти те, що буде більше розвиватися найближчі 5 років на ринках, які мають дефіцит фінансування. Зараз в нашій країні дуже багато грошей “лежить налом” і не працює через недовіру до банківської системи. Коли буде інструмент, який зможе їх захистити і зменшити ризики, ці гроші почнуть працювати. Це те, що може завести економіку. Що стосується кадрів, то людей, які ні на що не здатні, крім ручної роботи, потрібно буде «списати».

Читайте також: IT успішного аграрія.

Для великих компаній це політика корпоративної і соціальної відповідальності, яку потрібно впроваджувати вже зараз, тобто, потрібно створити певну роботу, яку зможуть здійснювати люди без додаткової підготовки. Окремі сегменти зможуть автоматизуватися і потрібно буде набирати людей, які стануть операторами і техніки, та обладнання, і програмних продуктів. Але для людей, які не зможуть перекваліфікуватися, потрібно буде підібрати просту роботу, одним із прикладів якої є surveying.

[[{“fid”:”297351″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“9”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”9″}}]]

Фрагмент виступу Юрія Петрука можна переглянути за посиланням або на нашій сторінці у facebook.

Підготувала Дар’я Анастасьєва

Перегляди: 24
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/50-vidtinkiv-didzhytalizaciyi
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати