Tempo950x100

Tempo300x100

7 важливих правил для новачків у органічному фермерстві

7 важливих правил для новачків у органічному фермерстві

Олена Дейнеко, директор Organic Business School розповіла agroinsider.com.ua про принципові нюанси органічного бізнесу на плодоовочевому ринку, які варто врахувати новачкам.

Досягти успіху в органічному бізнесі, не спираючись на досвід і знання профільних фахівців практично неможливо. Заручитися їх підтримкою — завдання не з легких. І справа не у вартості послуг цих експертів, а в тому, що їх дуже мало, одиниці в Україні. Фермери, які зараз вирощують продукцію без залучення агрономів, вчилися і розвивалися на власних помилках, протягом багатьох років.

Нижче — базові принципи органічного бізнесу, які допоможуть в ньому орієнтуватися.

Перше правило — стартовий аналіз. Перш ніж витрачати перші гроші на що-небудь і починати якусь конкретну роботу, потрібно хоча б півроку-рік занурюватися в тему. Поїздити, повчитися на тренінгах та семінарах, поспілкуватися з практиками, відвідати ферми, зробити розрахунки.

Органічний бізнес не дозволяє діяти за схемою «прийняв рішення — почав садити». Але, на жаль, зазвичай на цьому етапі втрачається дуже багато коштів, тому що люди починають відразу щось робити, не маючи знань, і на кожному кроці втрачають гроші.

Друге правило — твереза ​​оцінка ресурсів. Органіка — це досить специфічний і до того ж високо ризикований бізнес. Для ентузіаста без грошей, без ресурсів, без знань, без людей, без зв’язків — це не варіант. Органічний бізнес вимагає спеціальних агротехнологій, підходу, стійкості. І навіть особливого світогляду. Це специфічний бізнес, просто заради грошей його робити не вийде. Щоб вести органічний бізнес потрібно гармонійно поєднувати і бізнес-цінності та цінності органіки. Цей бізнес надовго, і потрібно тверезо оцінити свої сили, перш ніж починати їм займатися.

Вхідна вартість органічного бізнесу від 15 тис. доларів за один гектар ягоди. Це вартість проекту, системи зрошення і якісних саджанців.

Третє правило — знання агротехнологій. Існує поширена думка, що органіка зростає сама. Нічого подібного. Агробізнес — це створення промислового врожаю. Промисловий урожай вирощується тільки за допомогою спеціальних знань. Тобто, щоб бути органічним фермером, потрібно бути або фахівцем, або найняти фахівця. І це обов’язкова умова, тому що інакше можна все втратити через неправильну підготовку грунту, неправильну посадку, відсутність або неграмотне використання біопрепаратів, відсутність техкарти з грамотною технологією вирощування, відсутність фітомоніторингу, через хвороби та шкідників, що особливо актуально для органіки.

Як сказав один наш партнер, співвласник органічного ягідника: «Коли я чую питання, чи потрібно наймати агронома консультанта, у мене починається нервовий тик. Так, обов’язково наймайте агроспеціалістів!».

Четверте правило — враховувати людські ресурси майбутньої ферми. Коли фермер будує бізнес, наприклад, ягідний або овочевий, який має на увазі 100% ручне збирання, дуже важливо враховувати, скільки реально працівників може знайти і працевлаштувати ферма. Щоб створити ферму 50 гектарів, потрібно буде найняти до 60 осіб для збору врожаю (кількість необхідних складальників може доходити до 12 чол. на 1 гектар малини).

Не тільки в Україні, але і в розвинених країнах світу фермери скаржаться на дефіцит трудових ресурсів. Це світовий тренд. Ти можеш собі дозволити стільки гектарів, скільки ти можеш найняти людей. Це пряма залежність.

П’яте правило — довгостроковий підхід до бізнесу. Як сказав один власник магазину органічних продуктів: «Українські фермери хочуть через три місяці заробити на Феррарі». Створюючи органічний бізнес, не розраховуйте відбити свої гроші через два роки. Цей проект надовго.

Перш за все, в стратегічному плані, це створення зі своєї компанії надійного виробника, здатного якісно виробляти продукцію з постійною однаковою високою якістю. Це формування репутації — ферми, у якій захочуть купувати.По суті, це побудова на землі заводу з виробництва промислового врожаю.

Шосте правило — орієнтація на якість. Забезпечення стабільно високої якості має бути стратегією будь-якого українського фермера, не тільки органічного. Щоб заробляти в цьому бізнесі, треба або продавати продукцію на експорт, тобто по експортній ціні, або вкластися в маркетинг і продавати дорого в Україні, створивши бренд. І обидві ці моделі можливі лише за умови бездоганної якості. Продажі з поля, продажу оптом — це варіанти, при яких ціна завжди буде нижче.

Сама по собі органіка не є запорукою ні якості, ні безпеки. Що таке органічний сертифікат? Це сертифікат, який говорить про відстеження, контрольованість цього продукту. Але за те, щоб забезпечити високі стандарти на кожному з етапів виробництва, відповідає виробник, а контролюється це тільки лабораторними аналізами.

На недавній конференції з органічного ягідництва Organic Business і «Органік стандарт» всі українські та іноземні компанії-експортери говорили про це — дайте нам якість.

Сьоме правило — добийтеся найвищої врожайності і мінімізації собівартості. Ну, це як в будь-якому бізнесі — зменшити витрати, збільшити доходи. Органічні продукти не мають якоїсь спеціальної фантастичної націнки. Так, вони дорожче, ніж традиційні, але ціни мають тенденцію, і знижуватися через насичення ринку, і коливатися з року в рік. У органіці максимальної врожайності можна домогтися через кілька років впровадження грамотних агротехнологій. А мінімізації собівартості — завдяки досвіду, і побудові системного бізнесу і менеджменту.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/7-vazhlyvyh-pravyl-dlya-novachkiv-u-orhanichnomu-fermerstvi
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    29 Березня

    Супермаркети встановили нові ціни на популярні м’ясні продукти

    Як змінилися ціни на печериці, цибулю та салат

    Неадекватна поведінка та нервова реакція заступника міністра сільського господарства Польщі Колодзейчика завела перемовини в глухий кут

    28 Березня

    Експорт українського зерна у 2023/24 МР перевищив 34 млн тонн

    Біореактори під Гаагою стали вирощувати лабораторну свинину удвічі швидше, ніж раніше

    Кліматичні зміни треба розглядати як можливість розвитку агросектору

    Україна і Польща близькі до розв’язання зернового питання, але є нюанс

    Інформаційна довідка щодо отримання компенсацій за розмінування с/г земель – документ

    ФАО надасть українським аквафермерам 50 тонн кормів для риб

    Вінницька кондитерська фабрика “Рошен”  2023 рік закінчила зі збитком 14,7 млн грн

    БІЛЬШЕ НОВИН