Tempo950x100

Tempo300x100

7 важливих правил для новачків у органічному фермерстві

7 важливих правил для новачків у органічному фермерстві

Олена Дейнеко, директор Organic Business School розповіла agroinsider.com.ua про принципові нюанси органічного бізнесу на плодоовочевому ринку, які варто врахувати новачкам.

Досягти успіху в органічному бізнесі, не спираючись на досвід і знання профільних фахівців практично неможливо. Заручитися їх підтримкою — завдання не з легких. І справа не у вартості послуг цих експертів, а в тому, що їх дуже мало, одиниці в Україні. Фермери, які зараз вирощують продукцію без залучення агрономів, вчилися і розвивалися на власних помилках, протягом багатьох років.

Нижче — базові принципи органічного бізнесу, які допоможуть в ньому орієнтуватися.

Перше правило — стартовий аналіз. Перш ніж витрачати перші гроші на що-небудь і починати якусь конкретну роботу, потрібно хоча б півроку-рік занурюватися в тему. Поїздити, повчитися на тренінгах та семінарах, поспілкуватися з практиками, відвідати ферми, зробити розрахунки.

Органічний бізнес не дозволяє діяти за схемою «прийняв рішення — почав садити». Але, на жаль, зазвичай на цьому етапі втрачається дуже багато коштів, тому що люди починають відразу щось робити, не маючи знань, і на кожному кроці втрачають гроші.

Друге правило — твереза ​​оцінка ресурсів. Органіка — це досить специфічний і до того ж високо ризикований бізнес. Для ентузіаста без грошей, без ресурсів, без знань, без людей, без зв’язків — це не варіант. Органічний бізнес вимагає спеціальних агротехнологій, підходу, стійкості. І навіть особливого світогляду. Це специфічний бізнес, просто заради грошей його робити не вийде. Щоб вести органічний бізнес потрібно гармонійно поєднувати і бізнес-цінності та цінності органіки. Цей бізнес надовго, і потрібно тверезо оцінити свої сили, перш ніж починати їм займатися.

Вхідна вартість органічного бізнесу від 15 тис. доларів за один гектар ягоди. Це вартість проекту, системи зрошення і якісних саджанців.

Третє правило — знання агротехнологій. Існує поширена думка, що органіка зростає сама. Нічого подібного. Агробізнес — це створення промислового врожаю. Промисловий урожай вирощується тільки за допомогою спеціальних знань. Тобто, щоб бути органічним фермером, потрібно бути або фахівцем, або найняти фахівця. І це обов’язкова умова, тому що інакше можна все втратити через неправильну підготовку грунту, неправильну посадку, відсутність або неграмотне використання біопрепаратів, відсутність техкарти з грамотною технологією вирощування, відсутність фітомоніторингу, через хвороби та шкідників, що особливо актуально для органіки.

Як сказав один наш партнер, співвласник органічного ягідника: «Коли я чую питання, чи потрібно наймати агронома консультанта, у мене починається нервовий тик. Так, обов’язково наймайте агроспеціалістів!».

Четверте правило — враховувати людські ресурси майбутньої ферми. Коли фермер будує бізнес, наприклад, ягідний або овочевий, який має на увазі 100% ручне збирання, дуже важливо враховувати, скільки реально працівників може знайти і працевлаштувати ферма. Щоб створити ферму 50 гектарів, потрібно буде найняти до 60 осіб для збору врожаю (кількість необхідних складальників може доходити до 12 чол. на 1 гектар малини).

Не тільки в Україні, але і в розвинених країнах світу фермери скаржаться на дефіцит трудових ресурсів. Це світовий тренд. Ти можеш собі дозволити стільки гектарів, скільки ти можеш найняти людей. Це пряма залежність.

П’яте правило — довгостроковий підхід до бізнесу. Як сказав один власник магазину органічних продуктів: «Українські фермери хочуть через три місяці заробити на Феррарі». Створюючи органічний бізнес, не розраховуйте відбити свої гроші через два роки. Цей проект надовго.

Перш за все, в стратегічному плані, це створення зі своєї компанії надійного виробника, здатного якісно виробляти продукцію з постійною однаковою високою якістю. Це формування репутації — ферми, у якій захочуть купувати.По суті, це побудова на землі заводу з виробництва промислового врожаю.

Шосте правило — орієнтація на якість. Забезпечення стабільно високої якості має бути стратегією будь-якого українського фермера, не тільки органічного. Щоб заробляти в цьому бізнесі, треба або продавати продукцію на експорт, тобто по експортній ціні, або вкластися в маркетинг і продавати дорого в Україні, створивши бренд. І обидві ці моделі можливі лише за умови бездоганної якості. Продажі з поля, продажу оптом — це варіанти, при яких ціна завжди буде нижче.

Сама по собі органіка не є запорукою ні якості, ні безпеки. Що таке органічний сертифікат? Це сертифікат, який говорить про відстеження, контрольованість цього продукту. Але за те, щоб забезпечити високі стандарти на кожному з етапів виробництва, відповідає виробник, а контролюється це тільки лабораторними аналізами.

На недавній конференції з органічного ягідництва Organic Business і «Органік стандарт» всі українські та іноземні компанії-експортери говорили про це — дайте нам якість.

Сьоме правило — добийтеся найвищої врожайності і мінімізації собівартості. Ну, це як в будь-якому бізнесі — зменшити витрати, збільшити доходи. Органічні продукти не мають якоїсь спеціальної фантастичної націнки. Так, вони дорожче, ніж традиційні, але ціни мають тенденцію, і знижуватися через насичення ринку, і коливатися з року в рік. У органіці максимальної врожайності можна домогтися через кілька років впровадження грамотних агротехнологій. А мінімізації собівартості — завдяки досвіду, і побудові системного бізнесу і менеджменту.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/7-vazhlyvyh-pravyl-dlya-novachkiv-u-orhanichnomu-fermerstvi
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати