Tempo950x100

Tempo300x100

70% українських господарств, які вклали гроші в органічні ягоди, неприбуткові

70% українських господарств, які вклали гроші в органічні ягоди, неприбуткові

Сьогодні, враховуючи, що ринок споживання цих продуктів зростає, усі почали до нього звертатися, пише agroday.com.ua.

На сьогодні по зерновій групі вже повністю можна створювати моделі: є технології, розуміння, яка повинна бути прибуткова площа, склалися ринки збуту. Тобто цей ринок вже розвинений.

Аналогічний ринок ягід тільки на початку свого розвитку. Тому якщо мене запитають про частку окупних, прибуткових ягідних органічних проектів, я відповім: 50 на 50.

Багато компаній, я б сказав 70%, які вклали гроші у вирощування органічної суниці та малини, поки неприбуткові. Чому?

Вони порушили одне правило. Коли всі входять в малину, то міркують: «Ми її посадили — вона росте, і дасть 10 т/га», бо так їм сказали фахівці з конвентивного землеробства, не подивившись на витрати. Насправді малина дасть 2 тонни, тому що це її природна врожайність.

З двох тонн можна наварити варення, але не зробиш бізнес.

Коли через 7 років у вас буде інфраструктура, збудований бізнес, вирощування іншої культури для вас не буде проблемою. Ви зможете після малини перейти на суницю, ожину і так далі.

Ви будете розуміти бізнес, як його інвестувати — і далі працювати. Тому перші 3 роки одна відома успішна фірма — зерновики — просто вкладала гроші, потім перезапустилась, і тепер має успішну модель.

Тому що не завжди просто виробництво дає прибуток. Це залежить від об’єму. Вони знайшли завод, який переробляє їх продукцію на давальницьких умовах. На це пішло ще п’ять років. Тепер у них 3,5 тис. га в обробці.

Якщо ви хочете вкласти гроші і за рік заробити на органіці 20%, можете навіть не починати. У кращому випадку хоч якийсь прибуток ви отримаєте через 3 роки. Тому що у вас з’явиться багато організаційних проблем для добудови бізнесу.

Я об’їхав багато компаній. Тут неправильний полив, там купили не надто якісні саджанці, які пропали. У більшості випадків доводиться рекомендувати переорювати ділянку або замінювати і досаджувати.

Десь неправльно підібрали персонал, і якісь два мужики не в змозі сісти за трактор, тому що вони три дні п’ють, а два просто ходять колами.

Тобто весь цей комплекс проблем потрібно побачити.

У наступному матеріалі я розповім про те, що важливо враховувати у вирощуванні органічної малини в українських умовах.

Микола Биков, начальник відділу органічної сертифікації і технології СОК «Перший національний аграрний кооператив»

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/70-ukrayinskyh-hospodarstv-yaki-vklaly-hroshi-v-orhanichni-yahody-neprybutkovi
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати