Tempo950x100

Tempo300x100

90% лікарських трав в Україні вирощують з використанням пестицидів

90% лікарських трав в Україні вирощують з використанням пестицидів

Деякі культури просто не представляють промислового інтересу, інші заготовлюються по 200-300 кг. А є ті, яких ринок потребує тоннами, пише agroday.com.ua.

Про це на вебінарі Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва розповів Олександр Губаньов, фахівець з вирощування лікарських трав.

Загалом вітчизняний ринок лікарських рослин експерт оцінює в 5100 тонн, тоді як ємкість світового складає 600 тис. тонн. Переробкою сировини в Україні займається понад 3000 малих підприємств. Причому спостерігається дефіцит якісної сировини.

«90% лікарських рослин в Україні вирощують з використанням пестицидамів. Але відпрацьовуються такі мінімальні норми внесення, щоб у готовій продукції залишків ЗЗР не було. Якщо їх знаходять, цей пестицид надалі не використовується. Перевагу віддають тим, що швидко розкладаються», — пояснює Губаньов.

За його спостереженням, у бізнесі з вирощування лікарських трав приживаються не всі, хоча інтерес серед фермерів досить великий. Аматори часто не розуміють, що вирощування лікарських рослин затратне, потребує чималих капіталовкладень та знань.

Для вирощування лікарських рослин знадобиться специфічна техніка, але відсотків на 80 підійде й звичайна сільськогосподарська, каже Губаньов. Можна використовувати МТЗ, або менш потужні трактори — Т-25, ХТЗ-32. В ідеалі мати два трактори — різних по тяглосилі. Один виконуватиме важку роботу (оранка, дискування, внесення пестицидів, добрив), інший — збір, міжрядну обробку.

Одним із елементів вирощування лікарських трав лишається ручна праця. Це стримуючий фактор для великих сільгоспвиробників, але в кінцевому результаті її використання окупається, каже практик.

З огляду на обмежений ринок збуту Губаньов радить своїм колегам приглядатися до зарубіжних ринків, в тому числі — європейського. Туди сировину можна продати набагато дорожче, але вона має бути дуже якісна.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/90-likarskyh-trav-v-ukrayini-vyroshchuyut-z-vykorystannyam-pestycydiv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати