Tempo950x100

Tempo300x100

Аграрії просять Президента звернути увагу на корумпованість законопроекту “Про оцінку впливу на довкілля”

Аграрії просять Президента звернути увагу на корумпованість законопроекту “Про оцінку впливу на довкілля”

Також асоціації звернулися до Голови Представництва ЄС в Україні Хьюга Мінгареллі з проханням зустрітися та обговорити загрози цього закону, а також до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, Першого віце-прем’єр-міністра Степана Кубіва та Міністра Кабінету міністрів Олександра Саєнко з проханням надати оцінку положенням цього закону та поінформувати Президента про ризики, які він несе.

«Під виглядом адаптації до положень європейських директив пропонується запровадити нову корупційну схему, що, безумовно, негативно позначиться на євроінтеграційних прагненнях українського бізнесу та відношенні до процесу євроінтеграції в цілому», – зазначається у зверненнях.

Закон передбачає, що відповідні державні органи зможуть приймати рішення щодо допустимості впливу підприємств (зокрема, тваринницьких ферм) на довкілля. При цьому в самому законі не вказані критерії, за якими це рішення буде прийматися. Тобто уповноважений орган на власний розсуд зможе вирішувати, чи є вплив на довкілля того чи іншого підприємства допустимим.

«Ми переконанні, що практична реалізація цього закону зробить непередбачуваним для суб’єктів господарювання результат проведення дозвільних процедур, необхідних для започаткування планованої діяльності, а також призведе до розвитку корупції, оскільки закон наділяє працівників компетентного органу необмеженими дискреційними повноваженнями», – йдеться у зверненні.

У зверненнях асоціацій зазначено, що народні депутати не підтримали ініціативи громадськості, спрямовані на усунення корупційних положень закону. Автори законопроекту аргументували це тим, що нібито неможливо встановити вичерпний перелік підстав для прийняття рішень про допустимість/недопустимість впливу на довкілля. Асоціації вважають, що таке обґрунтування є результатом невірного тлумачення норм європейських директив.

Законопроект №2009а-д був зареєстрований у Верховній Раді 22 лютого 2016 року та вперше прийнятий парламентом 4 жовтня того ж року. Однак представники тваринницької галузі, як і Президент, знайшли в ньому не просто недоліки, а величезне підґрунтя для розплоду корупції, що в підсумку призвело до ветування даного закону. Незважаючи на пропозиції Президента допрацювати закон та вилучити корупційні складові, 23 травня 2017 року Верховна Рада прийняла закон вдруге, залишивши чиновникам можливість отримувати хабарі на оцінці впливу на довкілля.

Перегляди: 0
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/agrariyi-prosyat-prezydenta-zvernuty-uvagu-na-korumpovanist-zakonoproektu-pro-ocinku-vplyvu-na-dovkillya
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати