Tempo950x100

Tempo300x100

Аграрії готуються до протестів через бюджет на 2018 рік

Аграрії готуються до протестів через бюджет на 2018 рік

Про це під час прес-конференції заявили представники найбільших аграрних асоціацій України: Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР), Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ), Аграрного союзу України, Української аграрної конфедерації, Української зернової асоціації, а також галузевого об’єднання профільних асоціацій Всеукраїнського аграрного форуму, інформує прес-служба ВАР.
 

«В цьому році Уряд вирішив не враховувати пропозиції аграрних асоціації щодо державного бюджету і напрямків розвитку, а те, що проголосоване сьогодні вночі, випадає за рамки розуміння. У виробників олійних культур вкрали близько 10 млрд грн, скасували квазі-акумуляцію ПДВ. Наші члени вимагають виходити на протести», – сказав голова Аграрного союзу України Геннадій Новіков.

Він пояснив, що лише норма про скасування відшкодування ПДВ при експорті призведе до падіння закупівельних цін на олійні культури на внутрішньому ринку на 20%. При цьому аграрії-виробники продовжать сплачувати ПДВ і понесуть загальні прямі втрати на близько 10 млрд грн.

У готовності організовувати акції протесту Аграрний союз України підтримали і представники інших асоціацій. «Наші учасники сприймають події останніх 24 годин дуже жорстко. Нас, аграріїв, просто «кинули», обманули і використали», – сказав заступник голови ВАР Михайло Соколов.

Він пояснив, що відшкодування ПДВ при експорті зернових та олійних культур і квазі-акумуляція ПДВ (єдиний механізм державної допомоги без корупції) були запроваджені, щоб компенсувати аграріям втрату спеціального режиму оподаткування ПДВ, який був скасований на вимогу Міжнародного валютного фонду.

«Вчора у нас забрали відшкодування ПДВ при експорті і протягом року де-факто обманули з дотацією. Тобто все, що обіцяли дати замість скасування спецрежиму, все забрали за один рік», – сказав заступник голови ВАР.

Народний депутат, член Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Іван Мірошниченко повідомив, що висунуті на голосування норми стали «повним сюрпризом для народних депутатів», адже Уряд при підготовці проекту бюджету на 2018 рік та змін до Податкового кодексу не просто не залучав до роботи профільні асоціації, а й ігнорував пропозиції народних депутатів. Фінальну версію запропонованих урядом змін до законодавства народні обранці отримали за 15 хвилин до початку голосування.

«Озвучена аграрними об’єднаннями реакція абсолютно адекватна. Багато депутатів були шоковані ситуацією, що склалася. Як так можна без обговорення з галуззю, де працюють мільйони людей, просто взяти і відібрати в них 10 млрд грн і покласти до кишень інших? Ми зі свого боку вже працюємо над тим, щоб внести законопроект про скасування цих положень. У будь-якому разі ми будемо консолідувати свої дії з асоціаціями», – сказав Мірошниченко, уточнивши, що законопроект має бути внесений до Верховної Ради наступного тижня.

Генеральний директор Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Тарас Висоцький у свою чергу зазначив, що крім фінансових втрат у розмірі близько 10 млрд гривень, правка вплине на імідж України як надійного торговельного партнера: «Очікуються штрафні санкції та незадоволення збоку іноземних партнерів, оскільки більшість угод вже укладені. Крім того, це вплине на погіршення відносин з нашим стратегічним партнером – Європейським Союзом, оскільки 90% експорту ріпаку йшло в ЄС».

Тарас Висоцький також зазначив, що ця правка означає зниження прибутку для аграріїв, які посіяли ріпак: «Враховуючи, що перероблений ріпак на світовому ринку не користується високим попитом, ми можемо знищити галузь ріпаку в Україні. За 2-3 роки ріпак виведуть із сівозміни, бо вирощувати його стане невигідно. Це ще один доказ того, що довгострокове інвестування в Україну дуже ризиковане. Зважаючи на всі ці зміни, одне можемо заявити однозначно, ми будемо боротися до останнього, це ще не кінець», – резюмував він.

 

Перегляди: 0
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ahrariyi-hotuyutsya-do-protestiv-cherez-byudzhet-na-2018-rik
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати