Tempo950x100

Tempo300x100

Аграрії говорять: майстер-клас публічного виступу від бізнес-тренера Дмитра Маліночки

Аграрії говорять: майстер-клас публічного виступу від бізнес-тренера Дмитра Маліночки

У чому секрет успішного виступу?

Успіх виступу залежить від багатьох факторів.

По-перше, на етапі підготовки важливо відповісти для себе на питання «Що особисто я хочу від своєї аудиторії?». Іншими словами, сформулювати для себе досяжну мету на виступ. Неймовірно важливо, щоб відповідь мотивувала виступати! Щоб самому було цікаво досягати цієї мети.

Коли спікер сам не зацікавлений у долі свого повідомлення, про те, що публіці буде цікаво, мови бути не може. Наприклад, у багатьох агрокомпаніях проходять тренінги по продуктах. Я був присутній на одному з них в якості спостерігача. На жаль, я можу порівняти це тільки з лекцією  аудиторія абсолютно не була залучена.

По-друге, важлива форма подачі. Я маю на увазі, що спікеру слід бути енергетично сильним, щоб створювати динаміку, залучати, притягати увагу. Презентація, виступ  це не монолог, це таке ж спілкування з людьми, як і один на один за чашкою кави. Голос  це не тільки засіб передачі слів, а ще й засіб передачі енергії. Без цієї енергії виступ знову-таки перетворюється на лекцію. Жести і лаконічні слайди  допомагають підкреслювати, уточнювати і візуалізувати інформацію. Питання в аудиторію або інший вид залучення слухачів до активної участі  це сильні засоби утримання уваги і підвищення ефективності виступу. Публіці мало однієї тільки корисної інформації. Їй потрібні враження.

Нещодавно Ви проводили тренінги в компанії FMC Agriculturel Solutions. Розкажіть про цей досвід, на чому акцентувалися?

Не секрет, що багато хто боїться публічних виступів. На мій погляд основна причина страху  власна уява. Перед тим, як проводити тренінг для продавців компанії FMC, я детально обговорював завдання для навчання з керівниками компанії. Я почув наступне: «Деякі менеджери нервують у спілкуванні з деякими статусними клієнтами, власниками підприємств».

Як в спілкуванні зі статусними людьми, так і в спілкуванні з аудиторією ми схильні вигадувати собі уявлення про людей, з якими спілкуємося. Тому, я завжди закликаю «Спілкуйтесь з людьми, а не зі статусом, віком, грошима, підлогою, часом і іншими уявленнями про них».

Спілкуйтесь з людьми, а не зі статусом, віком, грошима, підлогою, часом і іншими уявленнями про них

І в результаті осмислення вже тільки цього, учасники тренінгу в компанії FMC стали легше ставитися до переговорів з такими людьми і стали впевненіше. Далі ми виробили стратегію ведення діалогу з ними і розіграли переговорний кейс. Учасники впевнено почували себе в спілкуванні з подібними людьми і знали, як себе вести і що говорити для досягнення своїх цілей.

Як підготувати якісну доповідь: вибір теми, вигадки, лайфхаки, корисні поради?

Для підготовки я рекомендую ніколи не писати весь текст свого виступу і, вже тим більше, його вчити напам’ять. Якщо під час виступу забудеться хоча б слово, то можна повністю розгубитися, тому що мозок не готовий до імпровізації.

Вибираючи тему важливо керуватися тим, що важливо самому і попаданням в інтереси аудиторії.

Я закликаю готувати тезовий план свого виступу і для розкриття кожної тези використовувати приклади й аргументи. Напишіть в стовпчик на аркуші основні пункти вашого виступу і залиште між ними місце для позначок. Після цього, подумайте, якими аргументами і прикладами ви будете розкривати кожен пункт. Беріть від 1 до 3 аргументів для розкриття кожного окремого пункту  це оптимальна кількість. Під кожним пунктом плану напишіть ці аргументи і приклади двома-трьома словами, але так, щоб ви розуміли значення і суть аргументу при погляді на ці слова. Коли ви зробите це для всіх пунктів плану, подивіться на написане і зберіть в голові всю послідовність мовлення. Розкривайте аргументи як невеликі історії, приклади з вашого досвіду, досвіду колег або інших людей. Навіть якщо ви говорите про статистику  подайте її в якості історії про дослідження. Форма історій і прикладів допоможе легко втримати в пам’яті всю необхідну інформацію і дані, а також вони будуть цікавішими для публіки.

[[{“fid”:”283086″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“1”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”1″}}]]

Чим агротематіка відрізняється від інших сфер, в чому особливості галузі для вашої діяльності?

Особливість роботи з агрокомпаніями для мене полягає в людях і специфіці діяльності. Наприклад, в IT компаніях люди м’якше, в агро  грубіше. Це пов’язано зі специфікою роботи. Робота в офісі або в полях в прямому і переносному сенсі  дуже відрізняється. Це впливає на спосіб спілкування і поведінки.

На тренінгах я намагаюся копати глибоко і доходити до суті. А коли справа доходить до важливих людям речей, вже не важливо, це IT, банківська або агросфера  люди роблять відкриття, які просувають їх вперед, дозволяють по-іншому вести себе в знайомих ситуаціях, легше долати труднощі.

Навіщо потрібні тренінги для агрокомпаній?

Є дослідження, що тренінги з soft skills мають найбільші показники ефективності. Будь-яка компанія хоче розвитку  збільшення продажів, кількості клієнтів, продуктивної атмосфери в колективі, вдосконалення внутрішніх процесів.

Наприклад, в компанії працює 10 продавців. Оптові продажі. Збільшення обсягу продажів на 5% у кожного продавця  це збільшення обсягу продажів всієї компанії вже на 50%.

70% ефективності керівника залежить від його управлінських навичок, тобто soft skills.

Саме тому навчання співробітників агрокомпаній актуально.

Які види найбільш ефективні: групові, індивідуальні?

Це залежить від завдання і аудиторії. Для співробітників частіше підходять групові тренінги. Є винятки, наприклад, коли співробітнику компанії потрібно підготуватися до виступу для конкретної презентації або прес-конференції.

Для керівників  також підходять групові тренінги. Індивідуальне навчання застосовується частіше, ніж для співпробітників. Наприклад, стратегічні сесії проводяться індивідуально з керівниками.

Що для вас агро, як виглядає успішний / грамотний аграрний спікер?

Це людина, яку легко зрозуміти, вона залучає аудиторію або легко веде бесіду на переговорах, вміє керувати розмовою з будь-якою аудиторією або один на один і захоплює своєю ідеєю, продуктом.

Спілкувалася Дар’я Анастасьєва

Перегляди: 7
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ahrariyi-hovoryat-majster-klas-publichnoho-vystupu-vid-biznes-trenera-dmytra-malinochky
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати