Tempo950x100

Tempo300x100

Аграрії нарікають на малий заробіток на малині

Аграрії нарікають на малий заробіток на малині

Торік у приватних господарствах Волині ягоди вирощували і здавали по 1,1 євро/кг, за збір працівникам платили від 3 грн/кг, повідомляє landlord.ua.

«Цього літа ціна за кіло малини не перевищувала 25 гривень. Якщо здавати ягоду на місці, то вартість відразу падає на 5-7 гривень. Виходить 18-20 гривень за кіло. Це при тому, що працівнику, який її збирає, треба заплатити 7 гривень за кілограм. Восени ціна на малину знизилася до 10-12 гривень. Як на цьому можна щось заробити?», — каже Михайло Середа із села Рудка-Козинська Рожищенського району Волині. Три роки тому він засадив малиною 40 сотих.

«До того моменту, поки фермери, одноосібники не об’єднаються в обслуговуючі кооперативи, асоціації тощо, ціна на будь-яку сільгосппродукцію прогнозованою не буде, – вважає заступник начальника департаменту агропромислового розвитку Волинської ОДА Людмила Петриканин. – Якби дрібні господарі об’єдналися, купили морозильні камери, мали би більші обсяги і, відповідно, більшу ціну».

Другий сорт малини іде у Польщу на переробку, а перший – у Німеччину, Францію на полиці супермаркетів. Узимку лоток малини вагою 400 грамів вартує 2,5 євро.

Понад три роки тому відбувся поштовх до стрімкого розвитку малинового бізнесу в Україні. Аграрії отримували до 45 грн/кг при реалізації малини на заморозку. Це покривало інвестиції уже в перший рік.

Вирощування малини на 10 сотих гектара може приносити понад 20 000 грн чистого прибутку на рік. Перспективна у вирощуванні малини Львівська область.

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ahrariyi-narikayut-na-malyj-zarobitok-na-malyni
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати