Tempo950x100

Tempo300x100

Аграрії не зацікавлені в участі в урядовій програмі компенсації вартості сільгосптехніки

Аграрії не зацікавлені в участі в урядовій програмі компенсації вартості сільгосптехніки

Про це свідчить опитування, проведене Всеукраїнською Аграрною Радою серед аграріїв, у обробітку яких знаходиться від 500 до 5000 га землі, повідомляє прес-служба.

«Я в основному купую імпортну техніку, вітчизняну – дуже рідко. Якість вітчизняної техніки значно гірша», – зазначив Володимир Голованьов, власник ТОВ «Торецьке», додавши, що урядова програма передбачає компенсацію вартості техніки лише на етапі купівлі. Але через її недостатню якість обслуговування вітчизняної техніки обходиться дорого..

Аграрій додав, що ще минулого року, коли ця програма була вперше запущена, ціни на техніку на вітчизняному ринку виросли 20% – рівно той відсоток, який мала відшкодовувати сільгоспвиробникам держава.

Крім того, за словами сільгоспвиробників, перелік виробників, чия техніка може брати участь в програмі, обмежений.

«Минулого року ми придбали три одиниці української техніки, по жодній з них не було компенсації. Просто тому, що цієї техніки не виявилось у переліку, затвердженому Міністерством аграрної політики і продовольства», – зазначив фермер Олексій Петров.

Нагадаємо, що в поточному році Кабінет міністрів України розширив програму часткової компенсації вартості придбаної сільгосптехніки вітчизняного виробництва до 945 млн грн. У 2017 році на фінансування даної програми було передбачено 550 млн грн, з яких витрачено – менше половини.

Загалом, цьогоріч уряд збільшив державну підтримку аграрної галузі до 6,3 млрд грн з 5,5 млрд грн у 2017 році.

Зокрема, Кабінет міністрів спрямував 4 млрд грн на підтримку галузі тваринництва, 1 млрд грн на підтримку фермерських господарств і кооперативів і 300 млн грн – на підтримку садівництва та виноградарства.

Однак на переконання самих аграріїв та провідних експертів галузі, цьогорічні порядки розподілу державної підтримки викликають значне занепокоєння як в частині їх загальної доцільності, так і невідповідності діючому законодавству України, оскільки затверджений механізм розподілу коштів неефективний та розроблений в інтересах конкретних великих гравців ринку.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ahrariyi-ne-zacikavleni-v-uchasti-v-uryadovij-prohrami-kompensaciyi-vartosti-silhosptehniky
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати