Tempo950x100

Tempo300x100

Аграрії підготували звернення до Конституційного суду щодо незаконності «олійних правок»

Аграрії підготували звернення до Конституційного суду щодо незаконності «олійних правок»

Всеукраїнська Аграрна Рада (ВАР) спільно з народними депутатами підготували звернення до Конституційного суду щодо незаконності прийнятих норм про НЕвідшкодування ПДВ при експорті олійних, оскільки вони були прийняті із порушенням регламенту.

Про це зазначив заступник голови ВАР Михайло Соколов у рамках V Міжнародної конференції аграрних інвесторів Agri Invest Forum 16 травня у Києві.

«Ми спільно з народними депутатами підготували звернення до Конституційного суду. Якщо закон був прийнятий із порушенням регламенту, він не може бути проголосований і підлягає скасуванню. Коли депутати приймали 180 правку (щодо скасування відшкодування експортного ПДВ для олійних), регламент був порушений на кожному етапі голосування. Тому ми просимо Конституційний суд розглянути і скасувати цю правку», – відмітив Соколов.

За його словами, для того, щоб відповідне звернення було направлено, необхідно зібрати як мінімум 45 підписів народних депутатів.

Як зазначив народний депутат, член комітету Верховної Ради з питань аграрної політики і земельних відносин Іван Мірошніченко, фракція «Самопоміч» підтримує відповідне звернення до Конституційного суду.

«Я підтримую звернення до Конституційного суду – 24 підписи від фракції «Самопоміч» у вас уже є. Я думаю, що 45 ми зберемо, і навіть більше», – сказав нардеп.

За словами Мірошніченко, завтра, 17 травня, буде проведене внутрішнє засідання парламентського аграрного комітету, у ході якого він разом з народним депутатом від фракції «Воля народу» Сергієм Лабазюком закликатимуть народних обранців направити звернення на ім’я президента Петра Порошенко та прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з проханням прийняти рішення щодо «соєвих правок».

Крім того, Мірошніченко пропонує направити до посольств Європейського Союзу, США, а також представництв міжнародних фінансових організацій експертні висновки щодо наслідків від прийняття «олійних правок».

За підрахунками ВАР, збитки малих та середніх аграріїв в результаті «олійних правок» сягнуть понад 8 млрд грн.

Невідшкодування при експорті окремих категорій товарів – це прояв податкової дискримінації та порушення основного із принципів Податкового кодексу України – рівність усіх платників перед законом незалежно від здійснюваного виду діяльності. Крім того, дана норма є також грубим порушенням зобов’язань, взятих Україною при вступі до СОТ і підписанні Угоди про Асоціацію з Європейським Союзом.

Вже завтра, 17 травня, Верховна Рада планує розглянути законопроект №7403-2, яким відміняються норми про Невідшкодування ПДВ при експорті сої та ріпаку. Однак цей законопроект вкотре стоїть у «непрохідній» частині порядку денного.

Якщо депутати вкотре проігнорують вимоги аграріїв та не проголосують за повернення відшкодування ПДВ при експорті олійних, сільгоспвиробники продовжать масштабні акції протесту по всій країні.

 

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ahrariyi-pidhotuvaly-zvernennya-do-konstytucijnoho-sudu-shchodo-nezakonnosti-olijnyh-pravok
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати