Аграрії пропонують «Укрзалізниці» дієвий механізм забезпечення рівного доступу до залізничних перевезень

Аграрії пропонують «Укрзалізниці» дієвий механізм забезпечення рівного доступу до залізничних перевезень

Про це повідомляє прес-служба УЗА.

Відсутність рівного доступу фермерів та агрокомпаній до залізничних перевезень призводить до фінансових втрат аграріїв на їх продукцію, оскільки вони вимушені нести додаткові збитки або використовувати значно дорожчий транспорт. Також це не сприяє розвитку дорожньої інфраструктури та ба більше інфраструктури сучасних елеваторів, бо унеможливлює формування відповідних обсягів зберігання та оборотності для цих підприємств.

Українська зернова асоціація позитивно оцінює збільшення кількості маршрутних станцій «Укрзалізницею» до 197 в 2019 році, а також надання статусу маршрутних потенційно ще 48 станціям в цьому році. Проте наголошує, що залишається близько 300 малодіяльних станцій по всій Україні, статус яких унеможливлює для аграріїв з цих регіонів перевезення продукції залізницею та ставить їх в нерівні умови з учасниками ринку з інших регіонів.

Президент Української зернової асоціації Микола Горбачьов, вважає, що дієвим механізмом вирішення проблеми малодіяльних станцій могло б стати спрямування «Укрзалізницею» на підтримку роботи малодіяльних станцій 10% від 5 млрд. грн., які вона зекономить у випадку скасування податку на землю для неї. Таку пропозицію щодо скасування податку на землю для «Укрзалізниці» вже передано уряду та парламенту і Українська зернова асоціація офіційно підтримала такий крок.

УЗА вважає, що необхідно продовжити роботу задля формування рівного доступу аграріїв до залізничного транспорту рівномірно по всій території країни, з огляду на щорічне підвищення врожайності зернових та олійних культур та валового збору, та необхідності забезпечення експорту зернових. Нагадаємо, 99% зернового експорту відбувається через морські порти, при цьому 70% зерна транспортується до портів саме залізницею.

Рівномірне розміщення та збільшення кількості сучасних зерносховищ по всій території України, де вирощуються зернові та олійні культури сприятиме й збільшенню обсягів перевезень залізницею та, відповідно, доходів «Укрзалізниці». На сьогодні перевезення зерна займає всього 10% від фізичного обсягу вантажних перевезень «Укрзалізниці», але при цьому приносить їй 20% всіх доходів від вантажних перевезень.

Нагадаємо, що в 2019 році валовий збір зернових та олійних культур сягнув близько 98 млн. тон, а експорт в 2019/2020 маркетинговому році може досягти – 60 млн. тон.

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ahrariyi-proponuyut-ukrzaliznyci-diyevyj-mehanizm-zabezpechennya-rivnoho-dostupu-do-zaliznychnyh-perevezen
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    19 Квітня

    Польща має в 68 разів більше дотацій на АПК, ніж Україна

    Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне – УЗА

    В Україні знову дешевшає картопля: за якою ціною надходить у продаж

    В Україні знизилися ціни на гречку та рис, макарони подорожчали: де купити дешевше

    Інформація про відмову Китаю від української кукурудзи – це чутки на рівні трейдерів

    Поляки бідкаються, що через мобілізаційні закони в Україні у них не буде кому збирати полуницю

    18 Квітня

    На Дунаї відкрили додаткову лабораторію для аналізу зерна

    Безалкогольне ігристе вино з канабісом знімає стрес і покращує настрій

    Литва відновила закупівлі російського зерна після шестимісячної перерви

    На Полтавщині збудують новий завод із виробництва крупи

    БІЛЬШЕ НОВИН