Аграрії просять відтермінувати введення в дію нового договору «Укрзалізниці»

Аграрії просять відтермінувати введення в дію нового договору «Укрзалізниці»

Українська зернова асоціація звернулася до міністра інфраструктури України Владислава Криклія з проханням відтермінувати введення в дію нового договору АТ «Укрзалізниця» про надання послуг з організації перевезення вантажів залізницею з 1 квітня до щонайменше 1 липня 2020 року аби врахувати всі зауваження бізнесу в новому договорі. 

Про це повідомляє прес-служба УЗА.

Введення в дію такого договору в умовах зниження економічної активності, падіння світової економіки та запровадження карантинних обмежень у зв’язку з боротьбою з поширенням коронавірусу може значно нашкодити експорту зернових з України, що матиме катастрофічні наслідки для цілої економіки країни.

«Новий договір АТ «Укрзалізниця» значно підвищує плату за користування вагонами залізниці, що в умовах падіння світової економіки та браку фінансово-кредитних ресурсів на старті посівної кампанії призведе до збільшення витрат аграріїв та може нашкодити як виробництву зернових, так і поточному експорту. А враховуючи, що приватні вагони наразі значно дешевші на ринку чим вагони УЗ, при цьому частка вагонів УЗ на ринку лише 40%, то рішення підвищити вартість для зерновозів УЗ виглядає не ринково та дивно», – переконаний Президент УЗА Микола Горбачьов.

Понад 95% експорту зерна здійснюється через морські порти Чорного та Азовського морів, при цьому близько 70% зерна на експорт транспортується від елеватору до порту залізницею. Як відомо, цьогоріч експорт зерна може сягнути рівня 60 млн т. Можливі перебої експорту зернових призведуть до падіння валютної виручки країни, значної девальвації гривні та фінансово-банківської кризи.

УЗА та інші бізнес-асоціації неодноразово висловлювали до проекту договору «Укрзалізниці» зауваження та застереження щодо дискримінаційної суті цього документу стосовно споживачів послуг «Укрзалізниці», яких державний монополіст фактично змушував підписувати новий документ, інакше припинялися надавати послуги з перевезення. Антимонопольний комітет України виніс попередження АТ «Укрзалізниця» через це. Проте в оновленому проекті монополіста досі залишаються дискримінаційні норми по відношенню до користувачів послуг та значно підвищується плата за використання вагонів «Укрзалізниці».

Сьогодні плата за користування вагонами під вантажними операціями стягується погодинно і перші дві доби плата є доволі незначною, а згодом різко зростає. За новими правилами, плата за користування вагонами під час вантажних операцій зростає відразу до 1363 грн. (сьогодні вона складає близько 105 грн за першу добу за зерновоз), а за дві доби вартість подвоюється і складає 2726 грн. Цілком зрозуміло, що таке зростання вартості збільшить витрати вантажовідправника, та, відповідно, недоотримання доходів аграріями.

Односторонність та безапеляційність умов нового договору суперечить стратегії АТ «Укрзалізниця» на 2019-2023 роки, яка мала за мету збільшення прозорості, усунення корупції та зловживань.

На думку експертів УЗА, навіть попередній аналіз нового Договору дає підстави вважати, що введення його в дію є передчасним, особливо на фоні обмежень і карантинних заходів, та призведе до зростання витрат вантажовласників на залізничні вантажні перевезення. Це негативно вплине як на роботу аграріїв, так і на показники операційної роботи самої АТ «Укрзалізниця». Сьогодні перевезення зерна займає понад 10% від фізичного обсягу вантажних перевезень «Укрзалізниці», але при цьому приносить їй 20% всіх доходів від усіх вантажних перевезень.

Бізнес, окрім власне стрімкого підвищення вартості за використання вагонів під час вантажних операцій, має суттєві зауваження й до норм договору, які регулюють умови подачі, використання, відмови від вагонів та сплати за користування вагонами «Укрзалізниці».

«Україна переживає вкрай важкі часи, пов’язані зі спалахом епідемії коронавірусу, боротьбою на нафтовому ринку та, як наслідок, економічною турбулентністю на світових ринках. УЗА переконана, що це не зовсім вдалий час для введення в дію нового договору на залізничні перевезення. Це матиме довгострокові негативні наслідки для української економіки і може привести до суттєвого скорочення експорту та значного зниження ВВП. Натомість, забезпечення стабільних вантажних залізничних перевезень дозволить вітчизняним підприємствам вижити в цей непростий час. Для цього необхідно максимально спростити і пом’якшити для бізнесу умови роботи, у т.ч. перевезення залізницею, а про їх здорожчання, внаслідок запровадження нового договору, не може йти й мова», – зазначив президент УЗА Микола Горбачьов .

Окрім того, зерновий маркетинговий рік розпочинається 1 липня, і зміна правил гри, рівно як і вартості перевезень посеред поточного маркетингового року зашкодить стабільності експортних поставок – виконанню вже законтрактованих обсягів експорту зерна.

УЗА вважає за необхідне перенести введення в дію нової редакції договору щонайменше до 1 липня 2020 року. Це дозволить уникнути як негативного впливу ситуації з карантином та падіння економічних показників всіх учасників ринку, так і сприятиме пошуку компромісу між залізницею та бізнесом – дозволить врахувати зауваження та пропозиції бізнесу до тексту нового договору.

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ahrariyi-prosyat-vidterminuvaty-vvedennya-v-diyu-novoho-dohovoru-ukrzaliznyci
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати