Аграрії просять владу скасувати «соєві правки»

Аграрії просять владу скасувати «соєві правки»

УКАБ звернувся до представників парламенту з проханням якнайшвидше розглянути законопроект №2446 від 14 листопада 2019 року про відміну «соєвих правок» на засіданні аграрного комітету та підтримати його для прийняття за основу та в цілому.

Як йдеться у зверненні, даним законопроектом пропонується вилучити п. 63 підрозділу 2 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України, яким звільняється від ПДВ експорт сої з 1 вересня 2018 року до 31 грудня 2021 року та ріпаку з 1 січня 2020 року до 31 грудня 2021 року, і відповідно по таких операціях не здійснюється бюджетне відшкодування ПДВ.

Експерти УКАБ, проаналізувавши дані останніх років, відмічають численні негативні наслідки, до яких призвело введення в дію так званих «соєвих правок»:

Відбувається скорочення посівних площ під сою. В Україні у 2019 році засіяно 1,58 млн га сої, що на 8% менше ніж 2018 року та на 21% менше ніж 2017 року. Фактично, площі під соєю у 2019 році найнижчі за останні 6 років. При цьому за попередніми прогнозами зниження посівних площ сої буде спостерігатися і в 2020 році.

Просідання внутрішньої ціни на сою. Внутрішня українська ціна на сою (EXW) в середньому просіла на 25% у 2019 році порівняно з 2018 роком, в той час як світова (FOB) лише на 14%. 

Об’єми експорту сої зменшуються. За прогнозами USDA експорт сої з України цього року буде на 15% меншим ніж у 2018 році, так само як і виробництво, і становитиме менше 2 млн т.

Окремо варто зазначити, що відсутність сої, як ефективного попередника у сівозміні, призведе до зниження врожаю зернових і олійних культур, що відповідно потягне за собою зростання витрат на купівлю азотних добрив на зазначені вище 15-17%. Це призведе до збільшення витрат на вирощування цих стратегічно-важливих культур для України і відповідно їх собівартості. А це відповідно можлива втрата експортних позицій України, як лідера з експорту сільськогосподарської продукції, на світовому ринку і зменшення геополітичного впливу.

Аналогічні проблеми будуть спостерігатися і для ріпаку, оскільки прийнята правка в Податковому кодексі України почне діяти вже з наступного року.

В підсумку, все призведе до того, що вирощування сої, а з наступного року ще й ріпаку, стане невигідним для виробників і вони перейдуть на інші культури, а переробники втратять своїх постачальників.

Враховуючи вищезазначене, УКАБ звертається до української влади з проханням підтримати позицію аграрного сектору та скасувати дискримінаційні “соєві правки” якнайшвидше, щоб запобігти подальшому негативному впливу на аграрну галузь та економіку України в цілому. 

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ahrariyi-prosyat-vladu-skasuvaty-soyevi-pravky
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати