Tempo950x100

Tempo300x100

Аграрії просять збільшити квоти на експорт томатної пасти в ЄС

Аграрії просять збільшити квоти на експорт томатної пасти в ЄС

Про це йдеться у зверненні спілки до представника Європейського Союзу в Україні Х’юга Мінгареллі, віце-прем’єр міністра Степана Кубіва та в.о. міністра аграрної політики і продовольства Ольги Трофімцевої, пише agroportal.ua.

«Український виробник томатів і томатної пасти дійсно знаходиться у вкрай неконкурентноздатному стані в порівнянні з виробниками аналогічної продукції в країнах ЄС. Адже в той час, як державні дотації покривають до 20% вартості продукції європейського виробника, накладання ввізного мита у розмірі 14,4% на українську продукцію підвищує реальну різницю у вартості виробництва українських і європейських томатів до 34,4%», — йдеться у листі.

Більше того, український виробник томатної продукції працює в системі, де вартість кредитних ресурсів перевищує 20%, а держава, практично не надаючи жодної фінансової підтримки овочівництву, в адміністративному поряду забирає 30% валютної виручки, тим самим створюючи додаткові курсові ризики для виробника.

В АСУ нагадали, що квота безмитної торгівлі на перероблені томати у розмірі 10 тис. т була встановлена 1 січня 2016 року. Восени 2017 року строком на 3 роки була введена додаткова квота на продукцію в 3 тис. тон.

«В Україні у сфері виробництва томатної пасти працює 38 підприємств. Україна посідає 10 місце у світі й 3 місце в Європі по обсягу виробництва томатної пасти. Тож 13 тисяч тон, на які поширюється безмитний режим торгівлі, становлять мізерну частину як від потужності українського виробництва, так і від обсягів річного споживання томатної пасти в ЄС, яке сягає 1 млн т. За таких обставин збільшення обсягів безмитної торгівлі хоча б до 50 тис. т на рік є виключно доречним», — зазначено у листі.

На переконання експертів збільшення квот на імпорт пасти до ЄС вигідно також і європейським країнам.

«Томатна паста — в країнах Європи відіграє роль сировини, на основі якої саме європейський переробник формує широкий спектр сучасних готових продуктів, створюючи в харчовій промисловості країн ЄС додаткові робочі місця», — підкреслили в листі представники спілки.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ahrariyi-prosyat-zbilshyty-kvoty-na-eksport-tomatnoyi-pasty-v-yes
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати