Tempo950x100

Tempo300x100

Аграрії проти продовження мораторію на продаж землі

Аграрії проти продовження мораторію на продаж землі

В перші дні грудня низка політиків зареєстрували законопроекти, які продовжують мораторій на купівлю-продаж сільськогосподарських земель. Також були розпочаті публічні акції за участі частини представників агробізнесу.

Про це повідомляє прес-служба УКАБ.

Аргументація авторів конкретних законопроектів, які було зареєстровано у Верховній Раді за останні дні (мова – про проекти законів 9355, 9355-5), – невідома. Втім, традиційні аргументи прихильників продовження мораторію полягають в тому, що Верховній Раді потрібно більше часу на розгляд та ухвалення проекту закону Про обіг земель сільскогосподарського призначення, який, згідно чинного законодавства, є передумовою запровадження ринку землі в Україні.

З огляду на це, звертаємо увагу шановних народних депутатів на наступне.

1.Згідно Перехідних положень Земельного кодексу України щодо продовження заборони відчуження земель сільськогосподарського призначення, мораторій діятиме до моменту, поки не буде ухвалено Закон про обіг землі сільскогосподарського призначення. Таким чином, до ухвалення законопроекту про обіг земель, мораторій діятиме автоматично, незалежно від того, чи буде його продовжено законодавчо, чи ні.

2.Таким чином, формальне продовження мораторію НЕ Є необхідним і жодним чином не допомагає у захисті українських громадян від створення “дикого ринку” землі, яким лякають громадян популісти.  Натомість, таке, чергове продовження мораторію буде приводом для Парламенту вкотре відкласти роботу над проектом закону про обіг земель. Таким саме приводом, яким продовження мораторію було попередні 17 років і 8 голосувань за його продовження.

Таким чином, ми, як представники різних сфер аграрного бізнесу, які створюють реальні робочі місця у сільській місцевості, та створюють реальну додану вартість для економіки України, закликаємо депутатів Верховної Ради не шукати чергових причин для відкладання розгляду та ухвалення вкрай важливого проекту закону про обіг земель, та замість ухвалення мораторію, взятись за розгляд цього, вкрай важливого питання.

Читайте також: Продовження земельного мораторію спровокує “бюджетний Чорнобиль”

Ухвалення проекту закону про обіг земель – і, таким чином, запровадження в Україні цивілізованого ринку землі – є тим більш важливим, що воно дасть потужний імпульс для розвитку як українського села, так і аграрної галузі, і економіки в цілому. Зокрема, з урахуванням наступного:

●  після запровадження ринку землі, фермери та дрібний бізнес зможуть використовувати землю у якості актива – тобто застави для отримання банківського фінансування на розвиток бізнесу та капітальних проектів. Наразі, можливість отримання фінансування від банків для аграрного бізнесу є вкрай обмеженою, а державна система дотацій спрямована на підтримання експортних ринків, а не соціально-оріентованих фермерів.

●  агрокомпанії, які планують працювати в Україні тривалий час, отримають можливість концентрувати сировинну базу поруч із власним виробництвом, що допоможе їм ефективно управляти собівартістю вирощенної та виробленої продукції.

● аграрний бізнес в Україні зможе сфокусуватись на довгоокупних напрямках сг виробництва (у тому числі, через інвестиції в зрошення), в той час як зараз він є сконцентрованим здебільшого на вирощуванні однолітніх культур, які швидко виснажують українські землі. Право на володіння землею зробить довгострокові вкладення захищеними.

Зараз через мораторій ціна оренди паїв значно занижена: їх власники вже зараз недоотримують в середньому 13-18 тис грн на рік. Разом на всіх землевласників – це майже 90 млрд грн на рік (військовий бюджет України – 86,15 млрд грн). Мораторій стримує розвиток виробництва з вищою доданою вартістю. Інвестуючи в однолітні культури замість багаторічних, фермер щороку втрачає до $1000 прибутку  з кожного га. Ці втрати у секторі сягають 72%, але розподіляються нерівномірно – найбільше тут втрачають саме малі та середні фермери. Спотворюється структура агровиробництва через ризики інвестувати в довгоокупні галузі: частка рослинництва вже складає складає 70% об’єму с/г виробництва; серед фермерських господарств понад 90% задіяні у галузі рослинництва. Щороку бюджет втрачає близько 1 млрд грн внаслідок заниженої орендної плати с/г земель державної власності.

Тож закликаємо Голову Верховної Ради А.Парубія не виносити на голосування законопроекти на продовження мораторію як такі, що заважають ефективному розвитку фермерства, аграрного бізнесу та сільських територій, та не підписувати такий закон у разі його ухвалення; Президента П.Порошенка – ветувати закон про продовження мораторію у разі його ухвалення; Прем’єр-міністра В.Гройсмана – внести цього тижня на розгляд парламенту Закон про обіг земель або заявити про підтримку одного із уже внесених; народних депутатів – пам’ятати про наслідки для країни.

Україна – аграрна держава. Але ми маємо бути аграрною державою, яка живе за чіткими та зрозумілими правилами та виробляє якісну продукцію з високою доданою вартістю. З мораторієм це неможливо.

Перегляди: 6
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ahrariyi-proty-prodovzhennya-moratoriyu-na-prodazh-zemli
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати