Tempo950x100

Tempo300x100

Аграрії ризикують зіштовхнутися з критичним зростанням дефіциту добрив

Аграрії ризикують зіштовхнутися з критичним зростанням дефіциту добрив

ВАФ звернувся до Прем’єра-міністра України Володимира Гройсмана від імені організацій-членів: ГС «Аграрний Союз України», ГС «Всеукраїнська аграрна рада», Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, ВГО «Українська аграрна конфедерація», Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» та Союз хіміків України з проханням розглянути можливість внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 20.12.2017 року №1022, а саме виключити із п. 3 товарну позицію «3102 21 00 00 Сульфат амонію». Про це повідомляє прес-служба УКАБ.

Згідно з розрахунками вже цієї весни українські аграрії ризикують зіштовхнутися з критичним зростанням дефіциту сірковмісних добрив, потреба в яких оцінюється в 360–400 тис. тонн щорічно.

Протягом 2017 р. вітчизняними хімічними підприємствами вироблено близько 130 тис. тонн сірковмісних добрив, що втричі менше від потреби. На 2018 р. українськими підприємствами заплановано виробити 220–240 тис. тонн азотно-сіркового добрива гранульованого (АСДГ), сировиною для якого є сульфат амонію кристалічний капролактамовий.

Основним постачальником сульфату амонію в Україну був «ГродноАзот» (Білорусь), але після запуску аналогічного виробництва на «БелАгроФерт» (м. Гродно) уся білоруська сировина переробляється на місці. У зв’язку з чим поставки цього продукту в Україну припинено.

В Україні зазначена сировина відсутня, через те, що установка з випуску сульфату амонію на черкаському ПАТ «Азот» (у складі виробництва капролактаму) не працює близько п’яти років. Санітарна установка з виробництва сульфату амонію на ПАТ «Сумихімпром» є малопотужною і не покриває потребу вітчизняних підприємств.

Ситуацію загострено із прийняттям постанови Кабінету Міністрів України від 20.12.2017 року №1022, відповідно до якої з 01.03.2018 р. забороняється ввезення на митну територію України, зокрема, сульфату амонію російського походження, що на сьогодні є єдиним доступним джерелом постачання сировини для виготовлення сірковмісних азотних добрив.

Таким чином, реалізація положень цієї постанови частині зазначеної товарної позиції призведе до зупинки українських заводів, вивільнення сотень працівників та додаткових навантажень на ринок праці і соціальні страхові фонди. Сума недоотриманих державою податків і зборів лише від Групи компаній «УкрТехноФос» за 10 місяців п.р. складе близько 38,9 млн грн, з них: податку на прибуток – 10,8 млн грн, податку на додану вартість – 21,0 млн грн, податку з доходів фізичних осіб, єдиного соціального внеску та військового збору – 7,1 млн грн.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ahrariyi-ryzykuyut-zishtovhnutysya-z-krytychnym-zrostannyam-deficytu-dobryv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати