Tempo950x100

Tempo300x100

Аграрії скаржаться на незаконне скасування договорів оренди земельних ділянок

Аграрії скаржаться на незаконне скасування договорів оренди земельних ділянок

Про це повідомляє прес-служба ВАР.

Зокрема, від дій зловмисників постраждали підприємства – члени Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР): ТОВ «Віскар Агро» та СК «Агробізнес», право оренди яких було скасовано на 33,66 га та 40,5 га відповідно.

За інформацією власників потерпілих підприємств, договори на право оренди земельних ділянок господарствами ТОВ «Віскар Агро» та СК «Агробізнес» були підписані ще у 2010-2014 рр., за цей час орендарі справно і без затримок сплачували орендну плату. Однак наприкінці минулого року виявилось, що орендодавці начебто не знали, що їх земельні ділянки весь цей час перебували в оренді.

У листопаді 2017 року власники звернулись до Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації при Міністерстві юстиції з проханням скасувати права оренди підприємств ТОВ «Віскар Агро» та СК «Агробізнес». Як стверджували самі орендодавці, підставою для подачі відповідних скарг слугувала нібито відсутність істотних умов у прописаних договорах оренди. Хоча насправді документація була складена юридично правильно та містила усю необхідну інформацію.

Зрештою, 20 березня 2018 року державним реєстратором Київської обласної філії КП «Реєстрація нерухомості та бізнесу» В’ячеславом Міхачовим було незаконно скасовано право оренди вищезазначених підприємств на підставі отриманих листів від орендодавців. При тому, що згідно раніше укладених договорів оренди, право на їх скасування в односторонньому порядку передбачено не було.

За два дні той самий державний реєстратор передав право оренди цих земель іншому підприємству – ТОВ «Агрокомплекс «Узин Плюс».

Тепер власники підприємств ТОВ «Віскар Агро» та СК «Агробізнес» сподіваються відновити справедливість через Комісію Мінюсту та у судовому порядку.

Варто зауважити, що вищезазначені випадки не поодинокі. Наприкінці минулого року більше 25 сільгосппідприємств Кагарлицького району на Київщині подали колективні звернення до Міністерства юстиції, Генеральної прокуратури, районної та обласної державних адміністрацій, відповідних профільних парламентських комітетів із проханням втрутитись у ситуацію та зупинити свавілля рейдерів.

На рівні Кагарлицького району обкатується вражаюча за рівнем нахабства та безкарністю корупційна схема рейдерського захоплення земель. Банда аферистів просто анулює через корумпованих реєстраторів раніше підписані земельні договори.

Останній резонансний випадок у Київській області розгорнувся довкола фермерського господарства СТОВ «Колос».

Як зазначалось, у 2017 році проблема рейдерських захоплень постала перед українськими аграріями особливо гостро. За даними ВАР, минулого року кількість захоплень сільськогосподарських підприємств або спроб привласнити майно та врожаї вітчизняних аграріїв зросла порівняно з 2016 роком у 2,5 рази – до майже 1000 з 360.

Перегляди: 0
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ahrariyi-skarzhatsya-na-nezakonne-skasuvannya-dohovoriv-orendy-zemelnyh-dilyanok
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати