Tempo950x100

Tempo300x100

Аграрії сперечаються за зерновози “Укрзалізниці”

Аграрії сперечаються за зерновози “Укрзалізниці”

“70-80-90% операторів, які без маршрутів не можуть сформувати повні маршрути – склади з 54 вагонів, стоять тиждень-два-три без вагонів”, – сказав представник компанії “Гермес-Трейдінг”, пише Інтерфакс-Україна.

За словами представника компанії “Дельта-Вілмар”, з приблизно 900 зернових складів можливість сформувати маршрути мають лише 30-50, які належать найбільшим зернотрейдерам, таким як “Нібулон”, “Кернел”, “Райз”, що ставить учасників ринку в нерівні умови.

У свою чергу заступник генерального директора “Нібулон” Володимир Клименко підкреслив, що в умовах, коли щоденна подача зерновозів скоротилася з 1800 штук у минулому році до 1200 штук в цьому році, тільки така маршрутна система здатна забезпечити вивезення зерна з країни. За його словами, саме такий підхід переважно застосовується у багатьох країнах, зокрема, в США, тоді як подача до зернових складів за 3-5-7 зерновозів неефективна і в умовах їх дефіциту призведе до падіння експорту.

Директор з фінансів “Укрзалізниці” Андрій Рязанцев пояснив необхідність введення маршрутного підходу тим, що компанія потребує компактних точок навантаження для підвищення ефективності використання зерновозів і збільшення їх оборотності.

За його словами, подібні проблеми неефективного використання вагонів існують і в інших вантажовідправників, зокрема, при зниженні обсягів перевезення залізної руди на 0,5% за останні роки, кількість вагонів для перевезення зросла на 30%.

У той же час противники такого маршрутного підходу заявили, що будуть ініціювати звернення Української зернової асоціації до “Укрзалізниці”, Мінінфраструктури, прем’єра і, ймовірно, Антимонопольного комітету з вимогою перегляду нинішньої формули розподілу вагонів, щоб забезпечити рівний доступ усіх учасників ринку до них.

Міністр інфраструктури Володимир Омелян, відповідаючи на ці претензії, висловив думку, що запроваджена система розподілу вагонів є дуже сирою.

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ahrariyi-sperechayutsya-za-zernovozy-ukrzaliznyci
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати