Tempo950x100

Tempo300x100

Аграрії втратять мільярди гривень від введення квот на імпорт палива

Аграрії втратять мільярди гривень від введення квот на імпорт палива

Так вважають у Раді підприємців при Кабінеті міністрів України, пише minprom.ua.

“За офіційною статистикою, в 2016 році витрати на паливо і мастильні матеріали в загальній структурі витрат на виробництво продукції сільського господарства (рослинництва і тваринництва) становили 11,9%, або 24,7 млрд грн. За умови застосування мита в розмірі 30% зазначені витрати зростуть більш ніж на 7 млрд грн., що однозначно спровокує подорожчання сільгосптоварів, негативно вплине на українських споживачів, призведе до втрати експортних ринків”, – йдеться в листі Ради на адресу віце-прем’єра Степана Кубіва.

Крім того, в документі вказується на ризик дефіциту нафтопродуктів у період пікового споживання аграріями, пов’язаний з обмеженнями імпорту.

У Раді підприємців підкреслюють, що нафтопродукти є соціально значущим товаром, що використовуються всіма галузями промисловості і безпосередньо впливають на собівартість, ціну кінцевої продукції. “Рада підприємців при Кабміні не підтримує ініціативу застосування будь-яких попередніх або остаточних антидемпінгових заходів на ринку нафтопродуктів “, – йдеться у листі на адресу С. Кубіва.

Як повідомлялося, “Укртатнафта” просить МЕРТ ввести квоти на імпорт бензинів і дизельного палива (ДП) з 1 травня 2018 року. Зокрема, імпорт з РФ і Білорусі (які “Укртатнафта” розглядає в якості єдиного джерела) пропонується з 1 травня обмежити на рівні 50% українського ринку (90 тис. тонн бензинів, 250 тис. тонн ДТ в місяць), з інших країн – 30% українського ринку (55 тис. тонн бензинів, 150 тис. тонн ДТ в місяць).

З 1 липня 2018 року квоту для РФ і Білорусі “Укртатнафта” вважає необхідним знизити до 40% (75 тис. тонн бензинів, 200 тис. тонн ДТ в місяць), з 1 жовтня 2018 року – до 30% (55 тис. тонн бензинів, 150 тис. тонн ДТ в місяць).

На обсяг, що постачається понад квоти, пропонується ввести мито на рівні 29,3% вартості для бензинів, 30,7% – для ДТ.

На думку “Укртатнафти”, введення квот дозволить подолати залежність України від поставок з РФ, підвищити завантаження вітчизняних нафтопереробних заводів.

Перегляди: 0
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ahrariyi-vtratyat-milyardy-hryven-vid-vvedennya-kvot-na-import-palyva
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати