Tempo950x100

Tempo300x100

Аграрії вимагають розблокувати реєстрацію пестицидів та агрохімікатів

Аграрії вимагають розблокувати реєстрацію пестицидів та агрохімікатів

Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» звернулася до Остапа Семерака, Міністра екології та природних ресурсів України, з проханням вирішити питання реєстрації пестицидів та агрохімікатів в Україні, що впливає на доступ українських фермерів та виробників до світових інноваційних розробок та високоякісних засобів захисту рослин.

Про це повідомляє прес-служба УКАБ.

Виробники засобів захисту рослин з грудня минулого року стикнулися з фактичним зупиненням реєстрації пестицидів та агрохімікатів на етапі екологічної експертизи, що мала бути замінена відповідно до чинного законодавства екологічної експертною оцінкою. Згідно з Законом України «Про пестициди та агрохімікати» для того, щоб пройти державну реєстрацію, обов’язковою умовою є наявність відповідної документації щодо їх безпечного застосування, включаючи позитивну екологічної експертну оцінку матеріалів, поданих для реєстрації пестицидів та агрохімікатів.

Оскільки порядок отримання даної оцінки поки не затверджений, ситуація з реєстрацією нових препаратів на нинішній сезон залишається невідомою та може стати критичною, під загрозою можуть опинитися передові позиції української сільськогосподарської продукції та урожайності українського збіжжя.

«З ухваленням Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» від 25 травня 2017 року відбулися зміни у сфері регулювання питань охорони довкілля, в тому числі було скасовано Закон України «Про екологічну експертизу», внесено правки до низки нормативних актів. У шестимісячний строк з дня набрання чинності закону, тобто 18 червня 2017 року, мали бути ухвалені нормативно-правові акти, передбачені законодавством про оцінку впливу на довкілля, проте станом на сьогодні ні проекту, ні жодної інформації щодо розроблення Порядку отримання екологоекспертної оцінки немає», – йдеться у листі УКАБ.

«Необхідно в найкоротші терміни затвердити порядок отримання екологічної експертної оцінки, попередньо погодивши з профільними асоціаціями та бізнес спільнотою, щоб якнайшвидше відновити реєстрацію засобів захисту рослин і не дозволити ускладнити доступу аграріїв до нових препаратів», – зазначила Ольга Кухар, координатор агрохімічного комітету УКАБ.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ahrariyi-vymahayut-rozblokuvaty-reyestraciyu-pestycydiv-ta-ahrohimikativ
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати