Tempo950x100

Tempo300x100

Аграрії вимагають зберегти дотації на рівні 2017 року

Аграрії вимагають зберегти дотації на рівні 2017 року

Система автоматичного розподілу державних дотацій була введена лише у січні і поки що не змогла запрацювати повноцінно через неправильний порядок нарахування коштів, яким користувалася ДФС. Тому в першу чергу потрібно не скорочувати витрати на цей єдиний некорупційний механізм державної допомоги, а допрацювати його.

«За січень аграрії дотацій не отримували, оскільки не було порядку розподілу коштів. Коли він з’явився, за перше півріччя нам все одно не заплатили, тому що порядок був неправильний, про що ми багато разів говорили. Тим часом бюджетні гроші виплачувалися не тим, хто цього дійсно потребує. І ось пропонується скоротити дотації. Це абсолютно неправильне рішення», – сказав заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) Михайло Соколов.

На сьогодні головною проблемою системи дотацій залишається розроблений ДФС порядок нарахування, який не відповідає законодавству про державну допомогу сільському господарству і позбавляє підтримки тих аграріїв, які виробляють тваринницьку продукцію на власних кормах. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман доручив Мінагрополітики та ДФС виправити невідповідності порядку, і ВАР та інші аграрні асоціації вже підготували необхідні зміни. Мінагрополітики отримало їх місяць тому, однак досі невідомо, чи була пропозиція відправлена до ДФС і чому вона не затверджена.

«Ми піднімемо це питання на найближчій зустрічі з першим заступником міністра агрополітики, ми піднімаємо його перед депутатами, і вони теж будуть обговорювати це на зустрічах з прем’єр-міністром в рамках бюджетного процесу. Нас цікавить, чому, незважаючи на доручення прем’єра, нічого не відбувається. Якщо у Мінагрополітики і ДФС є відмінний він нашого погляд, то тоді він повинен був бути вже оформлений у вигляді документа і наданий громадськості на ознайомлення, але нічого не зроблено», – підкреслив Михайло Соколов.

Крім того, ВАР вважає, що Кабмін необґрунтовано пропонує за рахунок скорочення дотацій збільшити витрати на компенсацію будівництва ферм та придбання сільгоспотехніки. Так, вся заборгованість з компенсації будівництва тваринницьких ферм за минулі періоди становить на сьогодні приблизно 300 млн грн, при цьому на 2018 рік Мінагрополітики просить 2 млрд грн.

«Ми вважаємо, що компенсація повинна бути, але приблизно в тих обсягах, які вже освоювалися в попередні роки, тобто близько кількох сотень мільйонів. Потрібно врахувати, що ці компенсації дуже залежать від дискреції. Вийде, що дотація, яка виплачується автоматично, заміниться на допомогу, яка виплачується з волі чиновника. Звичайно, ми з цим не згодні», – підкреслив Михайло Соколов.

Аналогічна ситуація складається і з допомогою на придбання сільгоспотехніки. Загальна сума, яка виплачена або на яку є заявки, становить на сьогодні близько 100 млн грн. При цьому в новому році Мінагрополітики пропонує виділити 1 млрд грн на цю статтю витрат.

«Якщо зробити ці компенсації на будівництво ферм та придбання техніки відповідними до потреб, то виявиться, що ми цілком можемо зберегти і навіть збільшити обсяг дотацій, який сплачуватиметься за виробництво пільгових видів продукції, і при цьому ще й виділити додатковий 1 млрд грн допомоги фермерам», – підкреслив заступник голови ВАР.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ahrariyi-vymahayut-zberehty-dotaciyi-na-rivni-2017-roku
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати