Tempo950x100

Tempo300x100

Аграрії закликали не фінансувати «Кернел»

Аграрії закликали не фінансувати «Кернел»

Про це повідомляє прес-служба УКАБ.

Громадська спілка «Всеукраїнський аграрний форум» від імені національних аграрних асоціацій звернулася з відкритим листом до Європейського Банку Реконструкції та Розвитку в Україні та Міжнародної Фінансової Корпорації щодо лобізму бізнес-інтересів з використанням політичного впливу окремих українських компаній.

У листі, зокрема, йдеться, що правки до Податкового кодексу України, ухвалені Верховної Радою України наприкінці грудня минулого року, які скасовують бюджетне відшкодування ПДВ при експорті технічних культур, а саме сої з 01.09.2018 року та ріпаку з 01.01.2021 року до Податкового Кодексу України, вказують на грубий лобізм бізнес-інтересів переробників олійних культур. Так, членом Комітету Верховної Ради, що є профільним з питань оподаткування, є народний депутат Віталій Хомутиннік, що є власником близько 6% акцій найбільшого в світі виробника і експортера соняшникової олії – компанії «Кернел».

Додатковим підтвердженням ціленаправленого лобізму інтересів окремих компаній-переробників є також те, що норми про скасування відшкодування ПДВ не були представлені до широкого обговорення із бізнесом та громадськістю та не було здійснено жодних консультацій з аграрним сектором щодо доцільності таких заходів стимулювання внутрішньої переробки продукції. Ініціатива виникла без жодних додаткових заходів для стимулювання внутрішньої переробки цієї продукції.

Подібні дії створюють значний конфлікт інтересів та суперечать принципам міжнародних фінансових інституцій, які пропагують чесну конкуренцію, прозорість та демократію, а також неприйняття корупції.

Асоціації просять ЄБРР та МФК взяти цю інформацію до уваги під час ухвалення рішень щодо надання фінансування та інших форм співпраці з переробниками олійних культур.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ahrariyi-zaklykaly-ne-finansuvaty-kernel
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати