Tempo950x100

Tempo300x100

Аграрії закликають не вводити додаткові санкції проти російських добрив

Аграрії закликають не вводити додаткові санкції проти російських добрив

Найбільші аграрні асоціації, що входять до складу ГС «Всеукраїнський аграрний форум»: Український клуб аграрного бізнесу, Всеукраїнська Аграрна Рада (ВАР), Аграрний союз України, Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад, Українська аграрна конфедерація, – звернулись до членів Ради національної безпеки і оборони України із закликом не запроваджувати санкції проти імпорту в Україну мінеральних добрив з Російської Федерації, обмежившись лише синхронізацією українських санкцій з вже запровадженими США. Про це повідомляє прес-служба УКАБ.

Як відомо, 12 квітня 2018 року члени РНБО висловили підтримку санкцій, запроваджених Сполученими Штатами Америки щодо юридичних і фізичних осіб, які пов’язані з російською агресією проти України, та офіційно заявили про синхронізацію українського і американського санкційних режимів проти зазначених суб’єктів. Водночас з повідомлень у ЗМІ стало відомо про можливість запровадження санкцій, зокрема щодо імпортних мінеральних добрив, на які не поширюються санкції США.

На переконання аграрних асоціацій, запровадження таких додаткових санкцій завдасть нищівних втрат українському сільському господарству і не відповідає національним інтересам України. Так, російські добрива за даними Союзу хіміків України на даний момент покривають 21,8% внутрішнього споживання азотних добрив і 77,3% фосфоровмісних добрив. Тому їх раптове зникнення з українського ринку призведе не тільки до різкого зростання цін на мінеральні добрива на внутрішньому ринку, а й створить їх гострий дефіцит, оперативно заповнити який неможливо.

«Єдина можливість подолання кризових явищ в українській хімічній галузі полягає не в закритті українського ринку для поставок мінеральних добрив з Російської Федерації та інших країн, а в підвищенні конкурентоспроможності вітчизняних виробників, насамперед, забезпечення їх власною сировинною базою: в короткостроковій перспективі  запровадити видачу спеціальних строкових ліцензій на видобуток природного газу виключно для цілей виробництва мінеральних добрив та в довгостроковій перспективі – будівництво заводів синтез-газу, що використовують для виробництва азотних добрив наявне в Україні в надлишку газове вугілля», – прокоментували аграрні асоціації у тексті звернення.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ahrariyi-zaklykayut-ne-vvodyty-dodatkovi-sankciyi-proty-rosijskyh-dobryv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати