Tempo950x100

Tempo300x100

Аграрії закликають уряд не вводити режим квотування імпорту нафтопродуктів

Аграрії закликають уряд не вводити режим квотування імпорту нафтопродуктів

Найбільші аграрні асоціації, що входять до складу ГС «Всеукраїнський аграрний форум»: Український клуб аграрного бізнесу, Всеукраїнська Аграрна Рада (ВАР), Аграрний союз України, Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад, Українська аграрна конфедерація, – направили офіційне звернення на ім’я прем’єр-міністра Володимира Гройсмана із закликом не вводити режим квотування імпорту нафтопродуктів, оскільки це призведе до дефіциту паливно-мастильних матеріалів, монополізації паливного ринку, а також зростання цін на бензин і дизельне паливо, яке є надважливим для функціонування сільського господарства. Про це повідомляє УКАБ.

На переконання аграрних асоціацій, обмеження імпорту паливно-мастильних матеріалів з Росії, Білорусії та інших країн шляхом встановлення квот призведе до різкого зростання цін на паливо не тільки для громадян, а й вплине на вартість польових робіт в аграрній сфері. Весняна посівна кампанія цього року складатиме 127 млрд грн., що на 23% перевищує минулорічний показник (103 млрд грн у 2017 році). У порівнянні з минулим роком витрати на паливно-мастильні матеріали збільшились на 29% і сягнули 25 млрд грн.

На даний момент, в Україні діють тільки два нафтопереробних заводи, які задовольняють 45% потреб українського ринку у бензині та лише 15% – у дизельному паливі, яке є основним засобом виробництва в АПК.

Обмеження імпорту не вирішить проблеми ефективності українських нафтопереробних заводів і не призведе до відновлення роботи зупинених заводів, адже цей сектор потребує значних інвестицій в оновлення і збільшення власних виробничих потужностей.

При цьому, за прогнозами експертів, в результаті квотування імпорту дефіцит на ринку паливно-мастильних матеріалів перевищить 15%. Крім того, буде зруйнована стійка і диверсифікована система постачання нафтопродуктів в Україну

Варто зазначити, що дане обмеження призведе до створення монополії на ринку виробництва бензину. У той же час дизельне паливо, яке мало виробляється всередині країни, в результаті квотування значно зросте в ціні. Це призведе до переходу на альтернативні види енергоносіїв, або взагалі до зупинки роботи техніки в аграрному секторі. Також, зазначені дії можуть призвести до погіршення міжнародних економічних відносин.

При цьому, встановлення імпортних квот не тільки для Росії та Білорусії, а й інших країн, зокрема, Європейського Союзу, негативно вплине на торговельні взаємовідносини.

«Просимо Вас, шановний Володимире Борисовичу врахувати думку аграріїв та не ініціювати проведення спецрозслідування щодо імпорту палива, зокрема не вводити режим квотування імпорту… У разі початку проведення спецрозслідування, просимо долучити експертів з організацій-членів ГС «Всеукраїнський аграрний форум» для спільної оцінки даної ситуації, і врахування позиції аграрного сектору», – підсумували аграрні асоціації у тексті звернення.

Довідка. Наприкінці березня ПАТ “Укртатнафта” звернулась до Мінекономрозвитку з вимогою провести спецрозслідування щодо критичного зростання обсягів нафтопродуктів імпортного виробництва на вітчизняному паливному ринку. Введення квот на імпорт бензину і дизпалива планувалось з травня 2018 року. Метою даної ініціативи є поступове доведення частки нафтопродуктів з однієї країни (з одного джерела) до 30%.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ahrariyi-zaklykayut-uryad-ne-vvodyty-rezhym-kvotuvannya-importu-naftoproduktiv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    29 Березня

    Супермаркети встановили нові ціни на популярні м’ясні продукти

    Як змінилися ціни на печериці, цибулю та салат

    Неадекватна поведінка та нервова реакція заступника міністра сільського господарства Польщі Колодзейчика завела перемовини в глухий кут

    28 Березня

    Експорт українського зерна у 2023/24 МР перевищив 34 млн тонн

    Біореактори під Гаагою стали вирощувати лабораторну свинину удвічі швидше, ніж раніше

    Кліматичні зміни треба розглядати як можливість розвитку агросектору

    Україна і Польща близькі до розв’язання зернового питання, але є нюанс

    Інформаційна довідка щодо отримання компенсацій за розмінування с/г земель – документ

    ФАО надасть українським аквафермерам 50 тонн кормів для риб

    Вінницька кондитерська фабрика “Рошен”  2023 рік закінчила зі збитком 14,7 млн грн

    БІЛЬШЕ НОВИН