Tempo950x100

Tempo300x100

Аграрна наддержава чи країна-колонія: що чекає на Україну в майбутньому

Аграрна наддержава чи країна-колонія: що чекає на Україну в майбутньому

Про це пише etcetera.media.

З часів незалежності Україна є одним з головних постачальників сировини у більш  багаті і розвинені країни. За словами економіста Віктора Скаршевського, країну-колонію, в яку перетворюється Україна, характеризує експорт сировини та експорт трудових ресурсів. Саме це ми зараз і спостерігаємо.

Однією зі сфер, які стрімко розвиваються і якими пишається український уряд, є сільське господарство. Наприклад, в середині 2000-х років сільське господарство займало в економіці України близько 6-8%. Сьогодні воно складає 15%. За прогнозами експертів, аграрний сектор у найближчі роки тільки зростатиме.

Голова правління Credit Agricole Bank Жан-Поль Пьотровскі заявив, що Україна за останні роки продемонструвала вражаючий прогрес в аграрному секторі, але потенціал ще великий. Він вважає, що Україні необхідно збільшити фінансування аграрного сектора. Тоді до 2020-х років країна зможе збільшити виробництво зернових до 100 млн тонн.

Економіст Віктор Скаршевський підкреслив, що більшість міжнародних фінансових компаній дають Україні кредити в основному на створення та поліпшення інфраструктури експорту сировини. Перш за все, сільськогосподарської. На підтвердження його слів можна навести слова Жан-Поля Пьотровскі, який заявив, що Credit Agricole Bank готовий підтримати малі, середні підприємства і ферми від 200 до 400 гектарів.

Україна дійсно вирвалася в трійку лідерів серед експортерів агропродукції в ЄС. При цьому, загальні темпи українського експорту падають. Торговий представник України Наталія Микольська, розповідаючи про досягнення України на ринках ЄС, прямо заявила, що «Україна увійшла в ТОП-3 країн, які фактично годують ЄС».

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, у свою чергу, заявив, що аграрний сектор в Україні є драйвером для зростання економіки. Однак поки українська влада прямує до отримання звання «аграрної наддержави», економісти застерігають: чим більша частка сільського господарства в економіці, тим бідніша країна.

Незважаючи на рекордні врожаї і хороші перспективи, робити ставку на сільське господарство – пропаща справа. Безумовно, вітчизняний агросектор потребує підтримки держави, однак він не здатний привести Україну до економічних успіхів. Згідно зі статистикою, найбідніші країни в світі мають найвищу частку сільського господарства в своїй економіці. При цьому мова йде про ручну інтенсивну працю.

Замість того щоб остаточно закріплювати за Україною статус відсталої країни-колонії, владі необхідно спрямувати всі сили на розвиток високотехнологічних галузей. Замість цього в Київському політехнічному інституті ім. Сікорського закрили єдиний в Україні профільний факультет, на базі якого вчили фахівців ракетно-космічної галузі. Дійсно, навіщо аграрній країні думати про освоєння космосу.

Перегляди: 7
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ahrarna-nadderzhava-chy-krayina-koloniya-shcho-chekaye-na-ukrayinu-v-majbutnomu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати