Tempo950x100

Tempo300x100

Аграрна наддержава чи країна-колонія: що чекає на Україну в майбутньому

Аграрна наддержава чи країна-колонія: що чекає на Україну в майбутньому

Про це пише etcetera.media.

З часів незалежності Україна є одним з головних постачальників сировини у більш  багаті і розвинені країни. За словами економіста Віктора Скаршевського, країну-колонію, в яку перетворюється Україна, характеризує експорт сировини та експорт трудових ресурсів. Саме це ми зараз і спостерігаємо.

Однією зі сфер, які стрімко розвиваються і якими пишається український уряд, є сільське господарство. Наприклад, в середині 2000-х років сільське господарство займало в економіці України близько 6-8%. Сьогодні воно складає 15%. За прогнозами експертів, аграрний сектор у найближчі роки тільки зростатиме.

Голова правління Credit Agricole Bank Жан-Поль Пьотровскі заявив, що Україна за останні роки продемонструвала вражаючий прогрес в аграрному секторі, але потенціал ще великий. Він вважає, що Україні необхідно збільшити фінансування аграрного сектора. Тоді до 2020-х років країна зможе збільшити виробництво зернових до 100 млн тонн.

Економіст Віктор Скаршевський підкреслив, що більшість міжнародних фінансових компаній дають Україні кредити в основному на створення та поліпшення інфраструктури експорту сировини. Перш за все, сільськогосподарської. На підтвердження його слів можна навести слова Жан-Поля Пьотровскі, який заявив, що Credit Agricole Bank готовий підтримати малі, середні підприємства і ферми від 200 до 400 гектарів.

Україна дійсно вирвалася в трійку лідерів серед експортерів агропродукції в ЄС. При цьому, загальні темпи українського експорту падають. Торговий представник України Наталія Микольська, розповідаючи про досягнення України на ринках ЄС, прямо заявила, що «Україна увійшла в ТОП-3 країн, які фактично годують ЄС».

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, у свою чергу, заявив, що аграрний сектор в Україні є драйвером для зростання економіки. Однак поки українська влада прямує до отримання звання «аграрної наддержави», економісти застерігають: чим більша частка сільського господарства в економіці, тим бідніша країна.

Незважаючи на рекордні врожаї і хороші перспективи, робити ставку на сільське господарство – пропаща справа. Безумовно, вітчизняний агросектор потребує підтримки держави, однак він не здатний привести Україну до економічних успіхів. Згідно зі статистикою, найбідніші країни в світі мають найвищу частку сільського господарства в своїй економіці. При цьому мова йде про ручну інтенсивну працю.

Замість того щоб остаточно закріплювати за Україною статус відсталої країни-колонії, владі необхідно спрямувати всі сили на розвиток високотехнологічних галузей. Замість цього в Київському політехнічному інституті ім. Сікорського закрили єдиний в Україні профільний факультет, на базі якого вчили фахівців ракетно-космічної галузі. Дійсно, навіщо аграрній країні думати про освоєння космосу.

Перегляди: 7
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ahrarna-nadderzhava-chy-krayina-koloniya-shcho-chekaye-na-ukrayinu-v-majbutnomu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    29 Березня

    Супермаркети встановили нові ціни на популярні м’ясні продукти

    Як змінилися ціни на печериці, цибулю та салат

    Неадекватна поведінка та нервова реакція заступника міністра сільського господарства Польщі Колодзейчика завела перемовини в глухий кут

    28 Березня

    Експорт українського зерна у 2023/24 МР перевищив 34 млн тонн

    Біореактори під Гаагою стали вирощувати лабораторну свинину удвічі швидше, ніж раніше

    Кліматичні зміни треба розглядати як можливість розвитку агросектору

    Україна і Польща близькі до розв’язання зернового питання, але є нюанс

    Інформаційна довідка щодо отримання компенсацій за розмінування с/г земель – документ

    ФАО надасть українським аквафермерам 50 тонн кормів для риб

    Вінницька кондитерська фабрика “Рошен”  2023 рік закінчила зі збитком 14,7 млн грн

    БІЛЬШЕ НОВИН