Tempo950x100

Tempo300x100

Аграрне міністерство святкує своє 100-річчя

Аграрне міністерство святкує своє 100-річчя

Офіційною датою відліку історії Мінагрополітики вважається 15 липня 1917 року згідно датування постанови Комітету Української Центральної Ради «Про склад Генерального секретаріату». Порядкував першим складом Генерального секретаріату український діяч Володимир Винниченко (1880-1951).

За архівною копією постанови 1917 року, Генеральний секретаріат земельних справ очолив Борис Мартос (1879-1977рр.) – український громадсько-політичний і державний діяч, учений-економіст, педагог, член Наукового товариства ім. Т. Шевченка. Територіально Секретаріат земельних справ розміщувався у Києві по вул. Володимирській, 19.

Генеральний секретаріат земельних справ із перших днів свого існування здійснював функції управлінського та розпорядчого характеру. Так, циркуляр № 1 оголосив акт від 10 листопада 1917 р. «Про агрономічну допомогу селянству». Він був розісланий усім губерніальним і повітовим земським управам країни, його доводили до відома майже кожного селянина. Від розвитку агрономічної допомоги населенню й належної її організації, як зазначалося в ухвалі, залежить «…добробут людності, багатство України та розвиток її торговельного балансу».

За вікову історію Мінагрополітики змінило назву принаймні 10 разів, відповідно до подій, що відбувалися у суспільно-політичному та економічному житті країни, але залишилася незмінною основна теза, закладена ще на початковому етапі становлення відомства, – законодавча відповідальність за всі важелі перетворень стосовно землі та господарювання на ній.

У грудні 2010 року, згідно з Указом Президента України міністерство отримує сучасну назву – Міністерство аграрної політики та продовольства України, шляхом реорганізації Міністерства аграрної політики України.

17 листопада в Українському домі відбудеться урочиста церемонія погашення ювілейної поштової марки, присвяченої 100-річчю аграрному міністерству, яка пройде в рамках святкування Дня працівників сільського господарства.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ahrarne-ministerstvo-svyatkuye-svoye-100-richchya
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати