Tempo950x100

Tempo300x100

Аграрні асоціації збирають Загальнонаціональне аграрне віче

Аграрні асоціації збирають Загальнонаціональне аграрне віче

19 грудня 2017 року об 11:00, відбудеться зустріч представників найбільших аграрних асоціацій, керівників сільгосппідприємств, представників центральних органів державної влади, на якій буде прийматись рішення про проведення Загальнонаціонального аграрного податкового страйку 21 грудня 2017 року у м. Києві.

Представники найбільших аграрних асоціацій, заявляють, що прийняті Верховною Радою України 7 грудня 2017 року рішення про припинення відшкодування ПДВ при експорті олійних культур (сої, ріпаку, соняшника), а також про припинення бюджетного фінансування програми «квазіакумуляції ПДВ» кричущим прикладом політичної корупції та олігархічної змови, спрямованої проти інтересів всіх українських аграріїв. Про це повідомляє прес-служба ВАР.
 
Заради збагачення великих олігархічних компаній, що володіють більшістю олійноекстракційних заводів країни, в українських аграріїв забирають 10-16 млрд грн на рік. Саме до цього призведе зниження закупівельних цін на олійні культури, яке неминуче станеться, оскільки аграрії втратять право на бюджетне відшкодування ПДВ при експорті соняшника, сої, ріпаку та будуть змушені включати сплачений ними податковий кредит у витрати. Позаяк при експорті продуктів переробки вказаних культур бюджетне відшкодування ПДВ зберігається.
 
Ще 4 млрд. грн. Уряд та Парламент “перекинули” з єдиної програми державної підтримки аграріїв, що працювала без втручання чиновників, на інші бюджетні програми, які на даний момент навіть не розроблено. Так, на засіданні Громадської раді при Мінагрополітики, що відбулося 13 грудня, представники Міністерства не змогли відповісти на питання, як і на що будуть витрачені ці гроші.
 
Те, що відбулося, в корені підриває довіру українських аграріїв до Уряду та парламентської більшості, тому що саме відновлення відшкодування ПДВ при експорті зернових і технічних культур, а також виділення коштів на фінансування програми «квазіакумуляції ПДВ» були тими компенсаторами, що були обіцяні Урядом і Парламентом українським аграріям на заміну скасованого спеціального режиму ПДВ.
 
Відзначимо, що рішення про скасування відшкодування ПДВ при експорті соняшника в принципі не має жодного логічного виправдання, крім прагнення збільшити доходи аграрних олігархів. Його ініціатори заявляють, що воно покликане забезпечити розвиток вітчизняної переробки. Проте, вже сьогодні в Україні сумарні потужності з переробки соняшника складають близько 20 млн тонн на рік, при цьому його виробляється близько 13,5 млн тонн в рік, і подальше збільшення посівних площ неможливе через необхідність дотримання вимог сівозміни. Вже зараз багато олійноекстракційних заводів працюють лише 3-4 місяці на рік. Таким чином, будівництво нових потужностей позбавлене сенсу. А скасування бюджетного відшкодування ПДВ при експорті соняшнику лише створить ґрунт для монопольної змови з метою заниження закупівельних цін, що стає можливим завдяки усуненню конкуренції за соняшник з боку експортерів.
 
Навіть прийняття поправки № 180, якою передбачено звільнення від оподаткування ПДВ при експорті відповідних олійних культур, що означає фактичне невідшкодування ПДВ, було здійснене з грубим порушенням вимог Регламенту ВРУ: без оголошення її змісту та з порушенням статті 116 (згідно з якою, поправки можуть подаватися тільки до тексту законопроекту, прийнятого в першому читанні, а не до будь-якої статті Податкового кодексу). В результаті, як констатується в спільній заяві 21-го народного депутата України – члена Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин, багато хто з них був введений в оману і не розумів, за що проголосував.

Крім того, звільнення від оподаткування ПДВ при експорті олійних культур є також грубим порушенням зобов’язань, взятих Україною при вступі до СОТ і підписанні Угоди про Асоціацію з Європейським Союзом. Зокрема, за Генеральною угодою з тарифів і торгівлі, сторони можуть тимчасово встановлювати обмеження експорту лише з метою попередження чи послаблення критичного дефіциту товарів, що мають вагоме значення для цієї сторони, що явно не відповідає нинішній ситуації в Україні. Також, стаття 31 Угоди про Асоціацію говорить, що сторони не повинні запроваджувати або зберігати в силі будь-які мита, податки або будь-які інші заходи еквівалентної дії, що накладаються на вивезення товарів або запроваджуються у зв’язку з вивезенням товарів на іншу територію.
 
Враховуючи вище викладене представники найбільших галузевих бізнес-об’єднань АПК – ГС «Всеукраїнський аграрний форум», ГС «Всеукраїнська Аграрна Рада», Національна асоціація цукровиків України «Укрцукор», ГС «Аграрний союз України», Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад, Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу», Асоціація «Союз птахівників України», Асоціація «Свинарі України», Асоціація виробників молока України, заявляють про свою категоричну незгоду з прийнятими рішеннями, а також про свій твердий намір захистити законне право кожного українця працювати на своїй землі і в своїй країні, не сплачуючи корупційну данину олігархам, що прикривають своє прагнення до наживи інтересами країни.
 

Перегляди: 0
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ahrarni-asociaciyi-zbyrayut-zahalnonacionalne-ahrarne-viche
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати