Tempo950x100

Tempo300x100

Аграрні рейдери вже перейшли до відвертого бандитизму

Аграрні рейдери вже перейшли до відвертого бандитизму

“Ситуація надзвичайно складна, – наголосив лідер аграріїв. – Остання цифра, яку ми фіксували два місяці тому, це 7,5 тисяч рейдерських атак по Україні за останній рік”.

За словами Віталія Скоцика, рейдерство в Україні здійснюється у кількох формах. Якщо спочатку рейдерські атаки були, так би мовити, «вишуканими» – через зміну корпоративної власності, зміну реєстрації договорів оренди, то сьогодні рейдери перейшли до відвертого бандитизму.

“Просто заходять на чужі поля. Автоматчики оточують фермерське господарство чи житло фермера (щоб він не міг вийти з хати), а тим часом його врожай збирають, вантажать на автомобілі та їдуть геть”, – розповів Віталій Скоцик.

За його словами, в деяких областях продати врожай офіційно практично неможливо.

“Ніхто не купляє по перерахунку. Тільки за готівку. Причому нерідко за іноземну валюту. Це називається так: «форма два» – гривня, «форма три» – долари, «форма чотири» – євро. Привозять готівку ввечері, щоб фермер не мав часу довезти її до банку. Як тільки чоловік приносить готівку додому, бандити оточують його хату, вибивають вікна і забирають гроші. У кращому випадку залишають фермера живим. А іноді вбивають. Цієї осені ця форма рейдерства просто накрила країну, – обурюються Віталій Скоцик.

Лідер АПУ констатував, що подолати рейдерство може тільки ефективна судова та правоохоронна система.

“Ми говоримо «владу – громадам»… У більшості країн світу місцева поліція підпорядковується місцевим громадам. У нашому ж випадку, коли атакують фермера, ви поліцію не знайдете і близько. Чому? Тому що з поліцією домовляються «ті хлопці»… Поліція не підпорядкована місцевим людям, і її опорний пункт може бути взагалі в районному центрі за сто кілометрів”, – зазначив Віталій Скоцик.

Джерело: procherk.info

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ahrarni-rejdery-vzhe-perejshly-do-vidvertoho-bandytyzmu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати