Tempo950x100

Tempo300x100

«Аграрний форум» хоче через суд скасувати санкції щодо російських добрив

«Аграрний форум» хоче через суд скасувати санкції щодо російських добрив

Окружний Адміністративний суд Києва розгляне позов українських сільгоспвиробників до уряду України щодо заборони імпорту окремих мінеральних добрив у рамках антиросійських санкцій, пише mind.ua.

Про це йдеться у відповідній ухвалі суду про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

 Так, позивачами в справі виступають громадська спілка «Всеукраїнський аграрний форум», ПП «Мінераліз», ТОВ «Адамас», ТОВ «Перший український сільськогосподарський кооператив» і третьою особою – ДП «АгроцентрЄврохім-Україна». Згідно з документом, позивачі наполягають визнати незаконними фрагменти постанови Кабінету міністрів № 1022 від 22 грудня 2017 року, де йдеться про ввезення на митну територію України сульфату амонію та суміші нітрату амонію з карбонатом кальцію або іншими неорганічними речовинами, що не є добривами.

Заборона імпорту цих речовин є частиною антиросійських санкцій, введених Україною. Ця постанова, у свою чергу, є переліком змін до постанови №1147 від 30 грудня 2015 року. Водночас, як писав Mind, 26 березня 2018 року Україна вже збільшила мита на російський імпорт.

Аграрії вважають, що уряд у такий спосіб лобіює інтереси підприємств групи Ostchem, які належать Дмитру Фірташу. Лише вони в Україні виробляють гранульований карбамід, тоді як інші види карбаміду непридатні в разі використання господарствами новітньої техніки. При цьому, як зазначила директор Всеукраїнського аграрного форуму (ВАФ) (позивач у цій справі) Марія Дідух у інтерв’ю виданню «Пропозиція», купувати азотні добрива за світовими цінами, які значно нижчі за українські, нашим сільгоспвиробникам заважають створені урядом логістичні проблеми.

Нагадаємо, Указом Президента України № 126/2018 від 14 травня 2018 року було введено в дію Рішення РНБО «Про застосування та скасування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів». Зокрема, санкції були накладені на найбільших російських виробників мінеральних добрив: АТ «Мінерально-хімічна компанія «Єврохім», АТ «Невинномиський Азот», АТ «Новомосковська акціонерна компанія «Азот», АТ «Апатит», ПАТ «Дорогобуж», АТ «Об’єднана хімічна компанія «Уралхім», ПАТ «Фосагро» та їхні українські дочірні підприємства.

При цьому до пулу цих підприємств не потрапило ПАТ «Акрон», яке також експортує в Україну широку лінійку азотних добрив та продукції неорганічної хімії.

Позиція Кабінету міністрів щодо доцільності розширення переліку санкцій викладена у відповіді на депутатський запит за підписом міністра економічного розвитку та торгівлі України Степана Кубіва. Так, у документі йдеться, що під санкції не потрапляють складні добрива, забезпечення якими агровиробників України можливо лише шляхом імпорту з РФ. Так, реальна потреба агросектора України у складних добривах становить близько 1,5 млн тонн на рік, тоді як потужність вітчизняного виробника ПАТ «Сумихімпром» –  лише 420 млн тонн. І компоненти виробництва цих добрив також імпортуються в Україну з Росії.

Решта санкцій, зазначають в Мінекономполітики, цілком відповідають суверенному праву України на захист національних інтересів, національного суверенітета і територіальної цілісності. Ці санкції можуть бути застосовані до іноземної держави, іноземної юридичної особи, а також суб’єкту, що здійснює терористичну діяльність.
 У документі також зазначається, що у 2017 році частка імпорту в Україну карбаміду російського походження знизилася з 91 до 75%, КАС з 66 до 35%, загалом азотних добрив – з 79 до 54%. Це сталося внаслідок ефективного застосування антидемпінгових заходів.

Зазначимо, що до складу групи Ostchem входять найбільші виробники мінеральних добрив України – ПрАТ «Рівнеазот» (за даними SMIDA – 96,5% акцій належать кіпрській компанії Ostchem Enterprises Limited), ПрАТ «Азот» (75,57% акцій належать кіпрській компанії PLG UA Limited), ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання «Азот» (100% акцій належать кіпрській компанії Ostchem Ventures Limited), ПрАТ «Концерн Стирол» (90,5% акцій належать кіпрській компанії Ostchem Investments Limited).

За інформацією Group DF, Ostchem займає 3-тє місце за обсягом виробництва нітратів, 4-те місце за обсягом виробництва аміаку та 12-те місце за обсягом виробництва карбаміду у світі. Основною продукцією підприємств є азотні добрива: аміак, карбамід, аміачна селітра, ВАС (вапняково-аміачна селітра), КАС (карбамідно-аміачна суміші) і сульфат амонію. Окрім добрив, підприємства групи виробляють продукти органічного синтезу й органічні кислоти: адипінова й оцтова кислоти, метанол, капролактам, вінілацетат, полістирол.

Громадська спілка «Всеукраїнський аграрний форум» заснована в листопаді 2017 року кількома бізнес-асоціаціями: «Українським клубом аграрного бізнесу» (УКАБ), Всеукраїнською асоціацією сільських та селищних рад, Всеукраїнським громадським об’єднанням «Українська аграрна конфедерація» (УАК), громадською спілкою «Всеукраїнська аграрна рада» (ВАР) та спілкою «Аграрний союз України» (АСУ).

Так, президентом і співзасновником УКАБ є Алекс Ліссітса – генеральний директор агрохолдінгу «Індустріальна молочна компанія». Генеральний директор УКАБ Тарас Висоцький є помічником народного депутата Миколи Кучера. Президентом УАК є Леонід Козаченко, народний депутат України від БПП, який свого часу притягався до кримінальної відповідальності за службові правопорушення. Він же був віце-прем’єр-міністром України в уряді Анатолія Кінаха. Головою ВАР є Андрій Євгенович Дикун, колишній заступник міністра агрополітики в першому уряді Арсенія Яценюка. Головою АСУ є Геннадій Новіков, помічник народного депутата України від БПП Олександра Бакуменка.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ahrarnyj-forum-hoche-cherez-sud-skasuvaty-sankciyi-shchodo-rosijskyh-dobryv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати