Агроекспорт: оптимістичні очікування, незважаючи на зниження цін

Агроекспорт: оптимістичні очікування, незважаючи на зниження цін

Товарна структура агроекспорту не зазнала змін і переважно складається із зернових, бобових та олійних культур, продукції харчової промисловості. Їх загальний обсяг становить близько 90% від загального обсягу експорту. Основними ринками збуту виступають Азія, Африка і ЄС, пише zn.ua.

Найістотніше ми збільшили поставки в Європу — на 1,2 млрд дол., Африку — на
0,4 млрд і Азію — на 0,7 млрд дол. Також нарощуються поставки на ринок СНД при падінні обсягу загального збуту в останні роки.

321

 

 

При цьому показників експорту було досягнуто на тлі скорочення обсягів виробництва агропродукції в останній посівній кампанії. Зниження врожайності було характерне для всіх регіонів нашої країни, і в середньому цей показник зменшився на 4%. Для нівелювання несприятливих умов багато виробників удавалися до різних вивертів, збільшуючи підгодівлю і захищаючи рослини від бур’янів і шкідників, у зв’язку з чим собівартість одиниці агропродукції значно зросла.

Незважаючи на вчасно завершену кампанію збору врожаю, багато аграріїв не хотіли продавати свій товар, очікуючи підвищення цін. Сформувався певний дефіцит, і вже до вересня ціни показали висхідну тенденцію, перевищивши відпускні ціни минулого року. Так, фуражна пшениця подорожчала в жовтні на 500 грн за тонну порівняно з минулим роком. З розвитком перевалочних пунктів і зерносховищ виробники пшениці з легкістю можуть дочекатися зимового періоду, не продаючи її восени. Узимку ціни на агропродукцію будуть на максимальних рівнях.

Згідно з опитуванням, проведеним Держстатом, прогнози й очікування виробників у наступному році досить оптимістичні. Приміром, за останні місяці обсяг реалізації їхньої продукції за кордоном виріс, і насамперед за рахунок експорту в ЄС. Відкриття європейського ринку надає
значні можливості для наших виробників, які вони й використовують. З урахуванням збільшення експортних квот у ЄС для України ми можемо очікувати збільшення обсягів реалізації продукції і наступного року.

Динаміка світових ринків цього року суттєво змінилася й вийшла із затяжного спадного тренда, у рамках якого влітку нинішнього року ціни продемонстрували найактивніше зниження за останні
15 років. Тоді вони впали до нижньої позначки в 5,785 дол. за бушель. Урагани й посуха поточного року також вплинули на стан ринку, скоротивши обсяги врожаю в цьому сезоні, що привело до збільшення вартості зернових і бобових у всьому світі буквально за лічені тижні.

На цей час, за прогнозами USDA, майбутнє у цін на пшеницю вкрай складне. Згідно зі звітом американського Мінсільгоспу, світове виробництво пшениці в сезоні 2017–2018 досягне позначки в 751,9 млн т, світовий експорт зернових становитиме 182 млн т, а кінцеві запаси у світі — 267,5 млн т, що є максимальним показником за останні п’ять років.

Таким чином, ми бачимо профіцит даного товару на ринку. Єдине, що може вберегти ціни від подальшого падіння, це світове споживання, яке в поточному сезоні також показує зростання на 2,09 млн т. Таким чином, надлишки пшениці буде поглинено зростаючим попитом, але не повною мірою. Виробництво пшениці в цьому сезоні також було збільшене основними гравцями — Росією (+1 млн т), Канадою (+0,5 млн), ЄС (+2,17 млн т). Великі запаси посилюють конкуренцію серед експортерів, що сильніше тисне на ціну. У зв’язку з цим зростання цін на пшеницю на цей сезон очікувати не варто.

Динаміка інших культур залишається більш оптимістичною. Так, за рахунок високих літніх температур в основних регіонах посіву кукурудзи її врожай різко скоротився. Аналогічна ситуація і з соєю. На цей час обсяг експорту цих двох культур у США знизився на 18,6% для кукурудзи й на 3,1% для сої. Динаміка збирання кукурудзи в США не дозволяє говорити про швидке нарощування обсягу експорту. За даними на кінець жовтня, зібрано урожай з 54% площ порівняно з середнім показником 72%. Обсяг виробництва сої також під сумнівом у зв’язку зі складними погодними умовами й інформацією про зниження посівних площ Аргентиною в наступному звітному періоді. Таким чином, відпускні ціни продовжать своє зростання і в наших портах.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ahroeksport-optymistychni-ochikuvannya-nezvazhayuchy-na-znyzhennya-cin
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    24 Квітня

    Профільний комітет Ради закликав зберегти Міністерство аграрної політики та продовольства України

    Ціни на овочі не перекривають витрати на зберігання

    Ринок землі в ЄС: як він працює та до чого варто готуватися Україні

    На Тернопільщині створять новий індустріальний парк “Borschiv”

    Як змінилися ціни на цукор, сіль та борошно

    ВР збирається розглянути продовження строку оформлення права власності на земельні паї

    Європарламент підтримав лібералізацію торговельного режиму з Україною, посиливши захисні заходи для фермерів ЄС

    Ціни на моркву в Україні близькі до історичних антирекордів для весни

    Рада спростила обіг насіння бавовнику, він потрібен для виробництва пороху

    23 Квітня

    Делегація Мінагрополітики ознайомилася з досвідом виконання Північною Македонією аграрних програм для вступу в ЄС

    БІЛЬШЕ НОВИН