Tempo950x100

Tempo300x100

Агрохолдинги обробляють близько 15% сільськогосподарських земель України

Агрохолдинги обробляють близько 15% сільськогосподарських земель України

Про це в інтерв’ю AgroPolit.com розповів координатор проекту Land Matrix в Україні та Східній Європі, ГО “Екодія” Михайло Амосов.

«Розмір земельного банку холдингів та їхня кількість в Україні з кожним роком зростає. Тенденція посилюється. Якщо брати перші сто агрохолдингів, базуючись на даних Latifundist.com, то це близько 15% сільськогосподарських земель. А, наприклад, на основі бази Land Matrix, у якій відображено агрохолдинги України лише з іноземними інвестиціями, то майже 10%», — пояснив Амосов.

Він нагадав, що в Україні найбільшими латифундистами є компанії «Кернел» та «Укрлендфармінг» із земельними банками по 600 тис га.

“Для порівняння — розміри першої десятки найбільших агрохолдингів у Росії коливаються від 300 до 800 тис. га землі в одних руках, в Аргентині — є кілька по 1 млн га землі. Китайські компанії можуть володіти порівняно невеликою часткою земель вдома, а в інших країнах мають досить великі масиви землі, здебільшого, у країнах Азії та Африки», — порівнює він українські та іноземні агрохолдинги за обягами земельних банків.

Він також додав, що на теренах Європинемає великих ( за розміром земельного банку) агрохолдингів.

“Вам буде тяжко знайти агрокомпанію, яка б контролювала понад 30 тисяч гектарів сільськогосподарських земель. Відповідно, відсоток земель, які обробляються агрохолдингами, малий. Винятком тут є Румунія, де лише агрокомпанії з іноземними інвестиціями обробляють близько 13% ріллі країни. Саме тому агрокомпанії з Європи часто орендують або купують тисячі гектарів земель у країнах Східної Європи та інших регіонах світу, створюючи там дочірні компанії», — підсумував він

 

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ahroholdynhy-obroblyayut-blyzko-15-silskohospodarskyh-zemel-ukrayiny
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати