Агролайфхак: вибір місця під сад і садивного матеріалу

Агролайфхак: вибір місця під сад і садивного матеріалу

Як вибрати місце для майбутнього саду і саджанці розповіла президент Академії органічного садівництва Ekogarden, власник органічного розплідника сім’ї Лановенко Валентина Лановенко у своєму блозі на agroportal.ua, пише propozitsiya.com.

Вибираємо місце

Дуже важливо вибрати правильне місце під сад, враховуючи біологічні властивості і вимоги до ґрунтових умов кожної породи. Перед посадкою саду можна посіяти сидерати для отримання природного добрива. Один з кращих – гірчиця, вона має гарні фітосанітарні властивості, допомагає боротися з бур’янами, має велику біомасу, яка буде перетворена в гумус.

Глибину посадки визначають по положенню місця щеплення щодо поверхні ґрунту. При посадці дерев на карликових підщепах (для яблуні – М-9, для груші – Айва S-1) місце щеплення залишають на 2-3 см вище рівня грунту. Незначне заглиблення місця щеплення теж має свої плюси: сприяє більшій стійкості рослин, утворення додаткової кореневої системи.

Оптимальна ямка для посадки дерев на карликових підщепах – 0,4 х 0,4 х 0,4 м. Всі плодові дерева, особливо груша, вимагають родючих грунтів. Якщо ж грунт не підходить, необхідно посадкову ямку викопати глибоку – 0,5 х 0,5 х 0,5 м – і засипати чорноземом або біогумусом.

Схема посадки: залежно від віку дерев і особливостей сорту 0,6-1 м між деревами яблуні та груші на карликових підщепах. Наприклад, саджанці яблуні сортів Чемпіон і Голден Делішес можна висаджувати на 0,6-0,8 м. Для сортів сім’ї Джонаголд краще 1 м. Міжряддя в садах, в залежності від габаритів техніки для догляду, повинні складати від 3 до 4 м.

Кращим джерелом води є відкрита водойма. Тому, якщо використовується вода зі свердловини, необхідно організувати басейн для прогрівання. Вода з киснем краще засвоюється рослинами і позитивно впливає на плодоношення.

Вибираємо посадковий матеріал

В. Лановенко радить не купувати дерева з листям і відкритою кореневою системою. Листя тягнуть на себе всю енергію, і шансів прижитися у такого дерева немає. Перед посадкою корисно «омолодити» пошкоджені корінці (підрізати) і замочити їх у воді хоча б на 2-3 години. Якщо ж додати в цю воду біопрепарати на основі бактерій Pseudomonas Aurefaciens – можна попередити деякі захворювання в майбутньому і стимулювати ріст кореневої системи.

Походження посадкового матеріалу є дуже важливим. Варто відвідати розплідник і познайомитися з методикою вирощування саджанців, адже від цього залежить продуктивність насаджень в саду. Особливо це актуально для людей, які прагнуть закласти промислові насадження 5-10 га.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ahrolajfhak-vybir-miscya-pid-sad-i-sadyvnoho-materialu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    24 Квітня

    Профільний комітет Ради закликав зберегти Міністерство аграрної політики та продовольства України

    Ціни на овочі не перекривають витрати на зберігання

    Ринок землі в ЄС: як він працює та до чого варто готуватися Україні

    На Тернопільщині створять новий індустріальний парк “Borschiv”

    Як змінилися ціни на цукор, сіль та борошно

    ВР збирається розглянути продовження строку оформлення права власності на земельні паї

    Європарламент підтримав лібералізацію торговельного режиму з Україною, посиливши захисні заходи для фермерів ЄС

    Ціни на моркву в Україні близькі до історичних антирекордів для весни

    Рада спростила обіг насіння бавовнику, він потрібен для виробництва пороху

    23 Квітня

    Делегація Мінагрополітики ознайомилася з досвідом виконання Північною Македонією аграрних програм для вступу в ЄС

    БІЛЬШЕ НОВИН