Tempo950x100

Tempo300x100

Агролайфхак: вибір місця під сад і садивного матеріалу

Агролайфхак: вибір місця під сад і садивного матеріалу

Як вибрати місце для майбутнього саду і саджанці розповіла президент Академії органічного садівництва Ekogarden, власник органічного розплідника сім’ї Лановенко Валентина Лановенко у своєму блозі на agroportal.ua, пише propozitsiya.com.

Вибираємо місце

Дуже важливо вибрати правильне місце під сад, враховуючи біологічні властивості і вимоги до ґрунтових умов кожної породи. Перед посадкою саду можна посіяти сидерати для отримання природного добрива. Один з кращих – гірчиця, вона має гарні фітосанітарні властивості, допомагає боротися з бур’янами, має велику біомасу, яка буде перетворена в гумус.

Глибину посадки визначають по положенню місця щеплення щодо поверхні ґрунту. При посадці дерев на карликових підщепах (для яблуні – М-9, для груші – Айва S-1) місце щеплення залишають на 2-3 см вище рівня грунту. Незначне заглиблення місця щеплення теж має свої плюси: сприяє більшій стійкості рослин, утворення додаткової кореневої системи.

Оптимальна ямка для посадки дерев на карликових підщепах – 0,4 х 0,4 х 0,4 м. Всі плодові дерева, особливо груша, вимагають родючих грунтів. Якщо ж грунт не підходить, необхідно посадкову ямку викопати глибоку – 0,5 х 0,5 х 0,5 м – і засипати чорноземом або біогумусом.

Схема посадки: залежно від віку дерев і особливостей сорту 0,6-1 м між деревами яблуні та груші на карликових підщепах. Наприклад, саджанці яблуні сортів Чемпіон і Голден Делішес можна висаджувати на 0,6-0,8 м. Для сортів сім’ї Джонаголд краще 1 м. Міжряддя в садах, в залежності від габаритів техніки для догляду, повинні складати від 3 до 4 м.

Кращим джерелом води є відкрита водойма. Тому, якщо використовується вода зі свердловини, необхідно організувати басейн для прогрівання. Вода з киснем краще засвоюється рослинами і позитивно впливає на плодоношення.

Вибираємо посадковий матеріал

В. Лановенко радить не купувати дерева з листям і відкритою кореневою системою. Листя тягнуть на себе всю енергію, і шансів прижитися у такого дерева немає. Перед посадкою корисно «омолодити» пошкоджені корінці (підрізати) і замочити їх у воді хоча б на 2-3 години. Якщо ж додати в цю воду біопрепарати на основі бактерій Pseudomonas Aurefaciens – можна попередити деякі захворювання в майбутньому і стимулювати ріст кореневої системи.

Походження посадкового матеріалу є дуже важливим. Варто відвідати розплідник і познайомитися з методикою вирощування саджанців, адже від цього залежить продуктивність насаджень в саду. Особливо це актуально для людей, які прагнуть закласти промислові насадження 5-10 га.

Перегляди: 0
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ahrolajfhak-vybir-miscya-pid-sad-i-sadyvnoho-materialu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати