Tempo950x100

Tempo300x100

Агролайфхак: як правильно зберігати картоплю

Агролайфхак: як правильно зберігати картоплю

При цьому потрібно враховувати цільове призначення (для харчових цілей, промислової переробки, корму для тварин, насіння), тривалість зберігання, фізіологічний стан бульб, рівень ураженості фітопатогенами і забрудненості землею. Про особливості зберігання картоплі розповіла вчений секретар Інституту картоплярства, кандидат біологічних наук Наталія Захарчук,  пише propozitsiya.com з посиланням на superagronom.com.

1. Після збирання картоплю зберігають за температури не нижче 15°С, захищеною від сонячних променів (близько двох тижнів – так званий лікувальний період). Після цього її перебирають, видаляють рослинні рештки, землю та дрібні, травмовані і хворі бульби, сортують на фракції за розміром та призначенням, закладаючи на зимове зберігання.
2. Картоплю, що пройшла лікувальний період, повільно охолоджують (від 0,25-1°С на добу), оскільки більш швидке охолодження призводить до потіння бульб і фізіологічних змін; а повільне – до надмірної втрати сухої речовини в процесі дихання і раннього проростання. З урахуванням сорту, фізіологічного стану, рівня ураженості бульб фітопатогенами і терміну зберігання їх охолоджують до 2-5°С, використовуючи добові перепади температур.
3. Оптимальна температура для зберігання картоплі коливається у межах 2-4 °С, вологість повітря 80-95%. Відхилення температури від оптимальної зменшує вагу бульб, що в майбутньому негативно впливає на їхню схожість і врожайність.

 

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ahrolajfhak-yak-pravylno-zberihaty-kartoplyu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати