Tempo950x100

Tempo300x100

Агролайфхак: Як створити розплідник і що вигідніше вирощувати

Агролайфхак: Як створити розплідник і що вигідніше вирощувати

Про те, скільки коштує закладення розплідника в Україні і на які культури варто звернути увагу, розповідає фермер Віталій Забудько, повідомляє Пропозиція.

Процес створення розплідника не є особливо складним. Для старту необхідно мати $1,5-2,0 тис. / га на насіння для майбутніх підщеп. Плюс до цього потрібно врахувати витрати на воду і полив, які розраховуються індивідуально, і на роботу окулірувальників. Так, оплата праці українських фахівців за окулірування 240 тисяч сіянців складе в районі 10 тис. доларів. Зарубіжні окулірувальники, наприклад з Туреччини, коштуватимуть дорожче.

Але це того варте. Так, один гектар розплідника саджанців волоського горіха в умовах України може приносити своєму власникові від одного до п’яти мільйонів доларів доходу в рік за грамотної організації і ведення господарства.

Потрібно тільки визначитися з рослинами, проаналізувавши, які культури затребувані на внутрішньому і зовнішньому ринках, які плодово-ягідні культури експортуються, що вирощують у Європі.

«Серйозні розплідники, які працюють на світовому або локальному ринку, як правило, пропонують своїм клієнтам комплексні пакети – від закладення садів і насаджень до технічної і технологічної підтримки», – пише Забудько.

Більшість таких розплідників або співпрацюють з науковими селекційними центрами, або самі проводять роботу із селекції, або роблять і те й інше.

На думку Забудька, у найближчому майбутньому в Україні та світі будуть затребувані такі культури:

1. Вся горіхова група (від фундука та волоського горіха до фісташки і мигдалю і підщепи для них);

2. Кісточкова група (черешня, вишня, слива, абрикос, персик і нектарин). Підщепи для кісточкової групи, особливо для черешні і диплоїдної сливи;

3. Зерняткова група тільки в клубних сортах яблук і груш. Загалом цей напрямок зараз не має великої перспективи розвитку;

4. Ягідна група з орієнтацією на сорти, придатні до механізованого збирання;

5. Вересковая група і нішеві культури: обліпиха, аронія, горобина, калина, ірга, актинідія, бузина, глід, айва, шипшина;

6. Медоносні рослини, чагарники і дерева;

7. Посадковий матеріал лікарських й ефіроолійних культур;

8. Посадковий матеріал для заліснення територій.

Останні дві позиції особливо цікаві з урахуванням посилення загальносвітової тенденції до здорового способу життя і великого попиту в ЄС на посадковий матеріал для лісів. У цій специфічній ніші зараз лідирують німці й австрійці.

 

Перегляди: 10
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ahrolajfhak-yak-stvoryty-rozplidnyk-i-shcho-vyhidnishe-vyroshchuvaty
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати